Pokrojony wygląda jak mango, ale smakuje o wiele lepiej. Wspiera serce i pomaga schudnąć

Świat stał się globalną wioską i ma to swoje plusy oraz minusy. Zdecydowaną zaletą tego zjawiska jest to, że docierają do nas produkty, o których jeszcze 20 lat temu prawie nikt w Polsce nie słyszał. Jednym z nich jest melon pepino, czyli owoc pochodzący z drugiego krańca świata, mający masę właściwości odżywczych.

Melon pepino to owoc, który warto  włączyć do swojej dietyMelon pepino to owoc, który warto włączyć do swojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Melon pepino, znany również jako melonowa gruszka lub słodki ogórek, to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Szczególną popularnością cieszy się w Peru, Kolumbii i Chile. Charakteryzuje się okrągłym lub owalnym kształtem i ma cienką skórkę o żółtej lub zielonej barwie. W miarę dojrzewania pojawiają się na niej fioletowe pręgi. Jego miąższ jest soczysty i żółty, a smak przypomina mango, tylko że z nutą wanilii i miodu. Jeśli chodzi o teksturę, to bardziej przywodzi na myśl konsystencję świeżego ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Wartości odżywcze melona pepino

Warto zacząć od tego, że melon pepino jest niskokaloryczny i w 97 proc. składa się z wody, co czyni go idealnym owocem dla osób odchudzających się. Oprócz tego, jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także zawiera witaminy A, K oraz z grupy B. W melonie pepino znajdują się również antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za stany zapalne i procesy starzenia. Nie brakuje w nim również minerałów w postaci potasu i magnezu, wspierających zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi. Słodki ogórek to również źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości i przyspiesza metabolizm.

Jak jeść melona pepino?

Melon pepino to owoc wszechstronny i można go jeść na różne sposoby. W surowej postaci jest świetną przekąską, a jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy go umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i skórkę (są jadalne, ale nieco gorzkawe) oraz pokroić w kostkę albo paski. Jako wskazówkę dodam, że najlepiej smakuje schłodzony. Oczywiście można go również wykorzystać w sałatkach, jako dodatek do deserów albo nawet w daniach wytrawnych. Dobrze łączy się ze smakiem grillowanego mięsa, jak i serów. Ciekawie smakuje jako baza sosu lub salsy. Możesz go też spożywać w wersji płynnej, czyli w koktajlu albo smoothie. Akurat mam na to przepis:

Przepis na smoothie z melonem pepino

Składniki:

  • 1 melon pepino,
  • 1 szklanka mrożonych owoców jagodowych (np. truskawki, borówki, maliny),
  • 1 banan,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1 limonki,
  • garść lodu.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz melon pepino, pokrój go na małe kawałki i odstaw.
  2. Do blendera dodaj pokrojony melon pepino, mrożone owoce, banana, mleko migdałowe, miód i sok z limonki.
  3. Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.
  4. Dodaj garść lodu i zmiksuj ponownie, aż lód zostanie dokładnie rozdrobniony i wmieszany w smoothie.
  5. Spróbuj smoothie i oceń jego słodkość. W razie potrzeby dodaj więcej miodu.
Z melona pepino można zrobić pyszne smoothie
Z melona pepino można zrobić pyszne smoothie © Adobe Stock

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa