Polacy jedzą na kilogramy i nie wiedzą, jak sobie szkodzą. Popularne warzywo zamienia się w truciznę

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Spożywane są na wiele sposobów, zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielne danie. Jednak nie każdy wie, że ziemniaki mogą być również niebezpieczne. Zawierają bowiem solaninę, toksyczny związek chemiczny, który może powodować zatrucie pokarmowe. Jak tego uniknąć?

Polacy jedzą na kilogramy i nie wiedzą, jak sobie szkodzą. Popularne warzywo zamienia się w truciznę.Polacy jedzą na kilogramy i nie wiedzą, jak sobie szkodzą. Popularne warzywo zamienia się w truciznę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W Polsce ziemniaki stanowią kluczowy składnik wielu potraw. Są uwielbiane w każdej postaci – smażone, gotowane czy pieczone, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że to popularne warzywo może skrywać pewne zagrożenia dla zdrowia. Ziemniaki, które na pierwszy rzut oka wydają się bezpieczne, mogą zawierać toksyczne substancje, które zagrażają naszemu zdrowiu. Odkryj, jak rozpoznawać potencjalnie niebezpieczne ziemniaki i jak unikać pułapek, które czyhają w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Ziemniaki – popularne, ale niebezpieczne?

Głównym zagrożeniem związanym ze spożyciem ziemniaków jest solanina. Jest to toksyczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w bulwach ziemniaka. Jej ilość wzrasta pod wpływem światła słonecznego, dlatego zielone ziemniaki są najbardziej niebezpieczne.

Spożycie solaniny może powodować objawy zatrucia pokarmowego, takie jak:

  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • zaburzenia widzenia,
  • drgawki,
  • w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Jak rozpoznać trujące ziemniaki?

Aby uniknąć zatrucia solaniną, należy pamiętać o kilku zasadach:

  • Nie jedz zielonych ziemniaków. Solanina jest produkowana w ziemniakach pod wpływem światła słonecznego. Dlatego ziemniaki, które mają zielony odcień, zawierają zwiększoną ilość toksycznej substancji.
  • Wyrzucaj ziemniaki, które są spleśniałe. Pleśń może zawierać różne toksyny, w tym również solaninę.
  • Uważaj na ziemniaki z pęknięciami i zasinieniami. Miejsca takich uszkodzeń są bardziej narażone na rozwój bakterii i pleśni.
  • Przed ugotowaniem ziemniaków z pęknięciami lub zasinieniami dokładnie je umyj i wytnij uszkodzone miejsca.

Jak zmniejszyć zawartość solaniny w ziemniakach?

Można zmniejszyć zawartość solaniny w ziemniakach, przechowując je w ciemnym i chłodnym miejscu. Solanina jest produkowana w ziemniakach pod wpływem światła słonecznego i ciepła. Dlatego ziemniaki przechowywane w temperaturze pokojowej lub wystawione na działanie promieni słonecznych będą zawierały więcej toksycznej substancji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej