Polacy wciąż jedzą jej dużo. Kumuluje najwięcej metali ciężkich, a toksyny chłonie jak gąbka

Tilapia jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na polskim rynku, często lądującym w naszych koszykach zakupowych. Jej popularność wynika z łatwej dostępności i atrakcyjnej ceny. Jednakże, jak pokazują badania, tilapia może kryć w sobie więcej niż tylko smaczne mięso. Okazuje się, że pod względem zawartości toksycznych substancji tilapia może konkurować z osławioną pangą, która jest na czele listy ryb o najwyższym stężeniu toksyn.

TilapiaTilapia
Źródło zdjęć: © Canva | Ivan Negru's Images

Panga jest znana ze swojej niechlubnej reputacji jako ryba o najwyższym stężeniu toksyn. Badania pokazują jednak, że tilapia, pomimo swojej popularności i przystępnej ceny, szybko dogania pangę. Choć mięso tilapii jest chude i jędrne, jego wpływ na organizm może być gorszy niż wpływ boczku czy hamburgera. Dlaczego tak się dzieje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski jest wyborny. Teraz nie musisz jechać do Słupi, by go spróbować

Dlaczego warto nie spożywać tilapii?

Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy przeprowadził badania na obecność substancji niepożądanych w rybach morskich i hodowlanych. Wyniki badań pokazały, że w gatunkach ryb importowanych z Wietnamu i Chin, w tym w mięsie tilapii, stwierdzono wyższe stężenie ołowiu w porównaniu do innych ryb.

Ale to nie koniec. W mięsie tilapii obecne były również rtęć i kadm, choć według ekspertów w niskich ilościach. Co więcej, naukowcy z Wake Forest University wykazali, że w mięsie z tilapii stosunek kwasów omega-3 i omega-6 jest bardzo niekorzystny - za mało tych pierwszych, za dużo tych drugich. Co z tego wynika?

"Takie połączenie może być potencjalnie niebezpiecznym źródłem chorób dla pacjentów z chorobami serca, może też sprzyjać zapaleniom stawów, być czynnikiem wywołującym astmę oraz inne choroby alergiczne i immunologiczne" - komentują wyniki badań naukowcy dla portalu sciencedaily.com.
Tilapia
Tilapia © Canva | AndreySt

Jakie ryby wybierać? Czy tilapia może być warta uwagi?

Wszystko to prowadzi do wniosku, że warto pamiętać, aby nigdy nie kupować mrożonej tilapii importowanej z Wietnamu, Chin, Indonezji czy Hondurasu. Czy to oznacza, że powinniśmy raz na zawsze wyeliminować ten gatunek z naszej diety? Tilapia naturalnie występuje w Afryce, ale ta, którą najczęściej spotykamy w sklepach w Polsce, pochodzi z hodowli w zanieczyszczonych wodach Azji. Warto jednak dodać, że hodowle tilapii są obecne również w Europie, a w rybach pochodzących z europejskich hodowli stwierdzono niski poziom zanieczyszczenia rtęcią.

Jeżeli zależy nam na zakupie tilapii, powinniśmy wybierać ryby z certyfikowanych hodowli (ASC lub MSC), najlepiej polskich, lub z europejskich hodowli ekologicznych, zrównoważonych, z zamkniętym obiegiem wody filtrowanej, gdzie ryby nie są karmione sztuczną karmą. Najlepiej jest kupować tilapię świeżą, w całości lub w formie filetów. Warto jednak pamiętać, że takie ryby będą droższe od tych dostępnych masowo.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości