Polski olej zdrowszy od oliwy, a wciąż niedoceniany. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie

Olej rydzowy był niegdyś częstym gościem na polskich stołach. Z kuchni z czasem wyparły go inne oleje, w tym słonecznikowy i rzepakowy. Coraz chętniej jednak wracamy do tradycji i sięgamy po polskie "perełki". A olej rydzowy zasługuje na szczególne uznanie, gdyż produkt ten od lat znajduje się na prestiżowej europejskiej liście.

Olej rydzowy to skarbnica zdrowiaOlej rydzowy to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Olej rydzowy jest jednym z najbogatszych znanych roślinnych źródeł kwasów omega-3 - czyli składnika szczególne ważnego w diecie każdej osoby. To polski produkt tradycyjny wytwarzany z rośliny (nie grzyba), która porastała niegdyś miejsca, gdzie nic innego nie chciało się przyjąć. Na chwile zapomnieliśmy o tym produkcie, ale pomału wraca on na stoły wraz z upowszechnianiem polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację

Czym jest olej rydzowy?

Mimo iż nazwa "olej rydzowy" może sugerować, że jest on w jakiś sposób związany z grzybami, w rzeczywistości jest to produkt wytwarzany z nasion lnicznika siewnego - rośliny z rodziny kapustowatych. Olej rydzowy to produkt o bardzo charakterystycznym smaku i intensywnym aromacie. Wśród nut smakowych oleju można wyczuć delikatne akcenty cebuli i gorczycy, co nadaje mu wyjątkowości i odróżnia go od innych olejów. Co istotne - olej rydzowy jest tłoczony na zimno.

Od 2009 roku olej rydzowy znajduje się na liście produktów zarejestrowanych w Unii Europejskiej jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (więcej na temat tych oznaczeń przeczytasz TUTAJ). Co warte podkreślenia, proces tłoczenia oleju rydzowego nie uległ zmianie od końca VIII wieku.

Ciekawostką jest fakt, że to właśnie od oleju rydzowego wzięło się powiedzenie: "lepszy rydz niż nic". Lnicznik siewny porastał dawniej miejsca, gdzie nic innego nie chciało się przyjąć, traktowano tę roślinę jak chwast. A kiedy w gospodarstwach brakowała jedzenia, zwłaszcza tłuszczu, spożywano olej rydzowy, bo był łatwo dostępny i tani.

Olej rydzowy kiedyś często pojawiał się na stołach
Olej rydzowy kiedyś często pojawiał się na stołach © Pixabay

Zdrowszy od oliwy. Jakie właściwości zdrowotne ma olej rydzowy?

Olej rydzowy zawiera obfitość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 90 procent jego składu - olej ten jest jednym z najbogatszych znanych roślinnych źródeł kwasów omega-3 oraz posiada najkorzystniejszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 wśród olejów roślinnych (1:0,4). I właśnie przez to produkt ten uważany jest za zdrowszy od oliwy. W oleju rydzowym znajdziemy także cenne witaminy z grupy B, a także witaminę A i E. Jest on pełen przeciwutleniaczy i lecytyny.

Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 olej rydzowy pomaga obniżyć ciśnienie, redukuje poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca. Olej z lnicznika siewnego ma także korzystny wpływ na wątrobę, trzustkę, jelita i nerki. Wspomaga przemianę materii i normalizuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo regularne spożywanie oleju rydzowego ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. Produkt ten poprawia wzrok, wpływa korzystnie na cerę i spowalnia procesy starzenia, a także wspiera odporność i łagodzi stany zapalne.

Czy na oleju rydzowym można smażyć?

Jeżeli mówimy o zastosowaniu oleju rydzowego w kuchni, to istotne jest, aby pamiętać o jednej zasadzie - nie jest on odpowiedni do smażenia. Powód jest prosty - pod wpływem wysokiej temperatury cenne składniki odżywcze zawarte w oleju ulegają zniszczeniu. Niemniej olej rydzowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw spożywanych na zimno.

Może być używany jako dodatek do sałatek, pieczywa czy różnego rodzaju sosów. Można go także wykorzystać do polania gotowanych ziemniaków, kaszy czy makaronu. Zalecane jest spożywanie od jednej do dwóch łyżeczek oleju rydzowego dziennie, co pozwoli cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku