"Polskie kapary" prosto z ogrodu. Ten przepis to hit

W śródziemnomorskiej kuchni kapary królują – ich kwaśno-słony smak idealnie podkręca pizzę, sałatki i różnorodne sosy. Ale czy wiesz, że ten wyrazisty dodatek wcale nie musi przemierzać długiej drogi z Grecji czy Hiszpanii? Tuż za naszymi płotami, na majestatycznych lipach, rośnie rodzimy zamiennik, który smakiem i aromatem dorównuje swoim południowym kuzynom.

"Polskie kapary" prosto z ogrodu. Ten przepis to hit"Polskie kapary" prosto z ogrodu. Ten przepis to hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Pączki lipy to prawdziwy skarb polskiej przyrody, choć w kuchni pozostają niedocenione. Okazuje się, że te niepozorne zielone kulki mogą stać się wyśmienitą przekąską, przypominającą smakiem popularne kapary. Jak przygotować ten niezwykły dodatek i w czym tkwi sekret jego wyjątkowego smaku?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Pączki lipy – polskie kapary pełne smaku

Kiedy myślimy o kaparach, zazwyczaj na myśl przychodzą przysmaki śródziemnomorskiej kuchni. Jednak polska lipa również skrywa podobny skarb – młode pączki, które można zamarynować, tworząc wyrazisty dodatek do wielu potraw. Sezon na zbiór pączków lipy przypada na przełom czerwca i lipca. Warto wtedy wybrać się na spacer, by zebrać zielone, jędrne owoce, które po odpowiedniej obróbce zyskają niepowtarzalny smak.

Przepis na polskie kapary z pączków lipy

Aby przygotować domowe "polskie kapary", wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Oto lista potrzebnych produktów:

  • 0,5 kg świeżych pączków lipy,
  • 400 ml octu winnego,
  • 100 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5-6 łyżeczek cukru,
  • 1 szalotka pokrojona w piórka,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • 2 gałązki estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego).

Przygotowanie:

  1. Pączki lipy dokładnie opłucz i oddziel od szypułek.
  2. Zagotuj wodę z solą, wrzuć pączki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. Odcedź pączki i pozostaw do wystygnięcia.
  4. W garnku przygotuj zalewę: zagotuj ocet z wodą, dodaj cukier, czosnek, szalotkę, liście laurowe, pieprz, gorczycę i estragon. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.
  5. Odcedź zalewę, dodaj do niej pączki lipy i ponownie zagotuj.
  6. Przełóż gorące pączki wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem.
  7. Po wystygnięciu przenieś słoiki w chłodne, ciemne miejsce.

Gotowe "kapary" z pączków lipy można dodawać do sałatek, sosów, dań mięsnych czy kanapek. Ich wyrazisty smak świetnie podkreśli wiele potraw, a prosty przepis sprawia, że każdy może przygotować je w domowym zaciszu. Sięgnij po ten przepis i przekonaj się, jak niezwykłe mogą być smaki z polskiego ogrodu."

Wybrane dla Ciebie

Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę