"Polskie kapary" prosto z ogrodu. Ten przepis to hit

W śródziemnomorskiej kuchni kapary królują – ich kwaśno-słony smak idealnie podkręca pizzę, sałatki i różnorodne sosy. Ale czy wiesz, że ten wyrazisty dodatek wcale nie musi przemierzać długiej drogi z Grecji czy Hiszpanii? Tuż za naszymi płotami, na majestatycznych lipach, rośnie rodzimy zamiennik, który smakiem i aromatem dorównuje swoim południowym kuzynom.

"Polskie kapary" prosto z ogrodu. Ten przepis to hit"Polskie kapary" prosto z ogrodu. Ten przepis to hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pączki lipy to prawdziwy skarb polskiej przyrody, choć w kuchni pozostają niedocenione. Okazuje się, że te niepozorne zielone kulki mogą stać się wyśmienitą przekąską, przypominającą smakiem popularne kapary. Jak przygotować ten niezwykły dodatek i w czym tkwi sekret jego wyjątkowego smaku?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Pączki lipy – polskie kapary pełne smaku

Kiedy myślimy o kaparach, zazwyczaj na myśl przychodzą przysmaki śródziemnomorskiej kuchni. Jednak polska lipa również skrywa podobny skarb – młode pączki, które można zamarynować, tworząc wyrazisty dodatek do wielu potraw. Sezon na zbiór pączków lipy przypada na przełom czerwca i lipca. Warto wtedy wybrać się na spacer, by zebrać zielone, jędrne owoce, które po odpowiedniej obróbce zyskają niepowtarzalny smak.

Przepis na polskie kapary z pączków lipy

Aby przygotować domowe "polskie kapary", wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości. Oto lista potrzebnych produktów:

  • 0,5 kg świeżych pączków lipy,
  • 400 ml octu winnego,
  • 100 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5-6 łyżeczek cukru,
  • 1 szalotka pokrojona w piórka,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • 2 gałązki estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego).

Przygotowanie:

  1. Pączki lipy dokładnie opłucz i oddziel od szypułek.
  2. Zagotuj wodę z solą, wrzuć pączki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. Odcedź pączki i pozostaw do wystygnięcia.
  4. W garnku przygotuj zalewę: zagotuj ocet z wodą, dodaj cukier, czosnek, szalotkę, liście laurowe, pieprz, gorczycę i estragon. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.
  5. Odcedź zalewę, dodaj do niej pączki lipy i ponownie zagotuj.
  6. Przełóż gorące pączki wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem.
  7. Po wystygnięciu przenieś słoiki w chłodne, ciemne miejsce.

Gotowe "kapary" z pączków lipy można dodawać do sałatek, sosów, dań mięsnych czy kanapek. Ich wyrazisty smak świetnie podkreśli wiele potraw, a prosty przepis sprawia, że każdy może przygotować je w domowym zaciszu. Sięgnij po ten przepis i przekonaj się, jak niezwykłe mogą być smaki z polskiego ogrodu."

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby