Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Moja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciasto

To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śliwek, które występują tu aż w dwóch odsłonach. Co więcej, w połączeniu z kremem czekoladowym i ciastem kakaowym smakują jeszcze lepiej. Jeśli więc szukasz pomysłu na świąteczny wypiek domowy, który zachwyci pełnoletnich gości, masz gotowe rozwiązanie w zasięgu ręki. Dokładną instrukcję przygotowania Pijanej Śliwki znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki:

  • 400 g kalifornijskich śliwek suszonych,
  • 150 ml rumu.

Ciasto kakaowe:

  • 6 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki pszennej.

Nasączenie:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 100 ml wrzącej wody.

Krem czekoladowy:

  • 250 g masła,
  • 150 g mascarpone,
  • 350 g kremu czekoladowego do smarowania.

Pozostałe składniki:

  • 200 g powideł śliwkowych.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od zalania suszonych śliwek rumem, po czym odstaw je na godzinę.
  • Po 60 minutach przełóż zawartość miski do garnka na palniku i podgrzewaj do momentu zagotowania. Na koniec posiekaj je drobno na desce do krojenia.
  • W międzyczasie przygotuj ciasto. W tym celu ubij jajka z cukrem na puszystą pianę. Następnie wlej powoli i stopniowo olej. Sypkie produkty przesiej przez sitko bezpośrednio do miski.
  • Po dokładnym wymieszaniu przelej powstałą masę do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 40 minut.
  • Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu przetnij je na pół. Do tego celu możesz użyć ostrego noża lub specjalnej piłki do cięcia ciast. Aby biszkopt był idealnie wilgotny, nasącz go kawowym ponczem.
  • Przygotowanie kremu czekoladowego rozpocznij od utarcia miękkiego masła na lekki puch. Gdy uzyskasz taki efekt, dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj o dodaniu wcześniej przygotowanych śliwek.
  • A jeśli chodzi o polewę czekoladową, to niezmiennie polecamy użyć mieszanki gorzkiej czekolady ze śmietanką. To połączenie to gwarancja kremowej i łatwej do pokrojenia warstwy zwieńczającej cały deser.
  • Jak złożyć ciasto Pijana Śliwka? Na spodzie ma znaleźć się połowa nasączonego kawą ciasta. Kolejne warstwy zrób: z powideł śliwkowych i kremu czekoladowego z dodatkiem śliwek. Ponownie użyj ciasta z dodatkiem kawy i przykryj powstałą konstrukcję. Na koniec rozprowadź na domowym wypieku polewę czekoladową, po czym wstaw go do lodówki na całą noc.
  • Warstwowe ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.
Więcej wideo
Takie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrzeTakie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze
Surowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzinaSurowy boczek gotuję w łupinach cebuli. Domową wędliną zajada się cała rodzina
Karp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniuKarp smażony z sosem szarym. Przysmak kuchni wielkopolskiej w wigilijnym wydaniu
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem