To ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śliwek, które występują tu aż w dwóch odsłonach. Co więcej, w połączeniu z kremem czekoladowym i ciastem kakaowym smakują jeszcze lepiej. Jeśli więc szukasz pomysłu na świąteczny wypiek domowy, który zachwyci pełnoletnich gości, masz gotowe rozwiązanie w zasięgu ręki. Dokładną instrukcję przygotowania Pijanej Śliwki znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki:
- 400 g kalifornijskich śliwek suszonych,
- 150 ml rumu.
Ciasto kakaowe:
- 6 jajek,
- 200 g cukru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki pszennej.
Nasączenie:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 100 ml wrzącej wody.
Krem czekoladowy:
- 250 g masła,
- 150 g mascarpone,
- 350 g kremu czekoladowego do smarowania.
Pozostałe składniki:
- 200 g powideł śliwkowych.
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od zalania suszonych śliwek rumem, po czym odstaw je na godzinę.
- Po 60 minutach przełóż zawartość miski do garnka na palniku i podgrzewaj do momentu zagotowania. Na koniec posiekaj je drobno na desce do krojenia.
- W międzyczasie przygotuj ciasto. W tym celu ubij jajka z cukrem na puszystą pianę. Następnie wlej powoli i stopniowo olej. Sypkie produkty przesiej przez sitko bezpośrednio do miski.
- Po dokładnym wymieszaniu przelej powstałą masę do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 40 minut.
- Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu przetnij je na pół. Do tego celu możesz użyć ostrego noża lub specjalnej piłki do cięcia ciast. Aby biszkopt był idealnie wilgotny, nasącz go kawowym ponczem.
- Przygotowanie kremu czekoladowego rozpocznij od utarcia miękkiego masła na lekki puch. Gdy uzyskasz taki efekt, dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj o dodaniu wcześniej przygotowanych śliwek.
- A jeśli chodzi o polewę czekoladową, to niezmiennie polecamy użyć mieszanki gorzkiej czekolady ze śmietanką. To połączenie to gwarancja kremowej i łatwej do pokrojenia warstwy zwieńczającej cały deser.
- Jak złożyć ciasto Pijana Śliwka? Na spodzie ma znaleźć się połowa nasączonego kawą ciasta. Kolejne warstwy zrób: z powideł śliwkowych i kremu czekoladowego z dodatkiem śliwek. Ponownie użyj ciasta z dodatkiem kawy i przykryj powstałą konstrukcję. Na koniec rozprowadź na domowym wypieku polewę czekoladową, po czym wstaw go do lodówki na całą noc.
- Warstwowe ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.