Porównują go do Ozempicu. Pij na czczo, a rozruszasz jelita

O płatkach owsianych napisano i powiedziano już wiele. Dbający o zdrowe odżywianie chwalą śniadania bazujące na owsiance, zapewniając, że ta dostarcza energii i zaspokaja apetyt. Jednak nie tylko w tej formie możemy przyjmować płatki owsiane. Coraz częściej bowiem przyrządza się z nich wodę owsianą.

Czym jest woda owsiana?Czym jest woda owsiana?
Źródło zdjęć: © Canva | nadianb

Woda owsiana to nic innego jak napój z płatków owsianych i wody. To gratka dla fanów owsianki oraz wszystkich borykających się z problemem zaparć. Woda owsiana stała się szczególnie popularna, kiedy z tapetu nie schodził Ozempic, czyli lek stosowany u osób chorych na cukrzycę typu 2. W opinii wielu osób działanie napoju bazującego na wodzie owsianej z dodatkiem limonki zbliżone jest do działania prawdziwego Ozempicu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski jest wyborny. Teraz nie musisz jechać do Słupi, by go spróbować

Czym jest woda owsiana? Dlaczego warto ją spożywać?

Woda owsiana to napój bogaty w błonnik, który jest niezwykle korzystny dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, ponieważ pobudza produkcję śliny i wiąże nadmiar kwasów żołądkowych. Błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i daje uczucie sytości na dłuższy czas. Co więcej, nierozpuszczalny błonnik działa jak naturalny detoksykant, oczyszczając organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i szkodliwych toksyn.

Woda owsiana to nie tylko doskonałe źródło błonnika. W jej składzie znajdziemy również zestaw witamin z grupy B, fosfor i żelazo. Jest to także źródło aminokwasów egzogennych, czyli substancji, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie syntetyzować. Woda owsiana szczególnie polecana jest osobom, które zmagają się z cukrzycą. Zawiera wolno spalane węglowodany, które pomagają kontrolować poziom glukozy we krwi. Regularne spożywanie wody owsianej może również obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Jak powstaje woda owsiana? Sposobów na jej przygotowanie jest kilka. Najczęściej jednak płatki owsiane zalewa się wodą i odstawia na noc. Po tym czasie całość należy zblendować i doprawić do smaku, np. cynamonem czy wanilią. Wodę owsianą najlepiej spożywać na czczo, co ma korzystny wpływ na procesy trawienne i wspomaga metabolizm. Niemniej można popijać ją również w ciągu dnia. Należy jednak pamiętać, że zwiększając ilość błonnika w diecie, należy też zwiększyć podaż wody.

Jakie właściwości ma woda owsiana?
Jakie właściwości ma woda owsiana? © Canva | YelenaYemchuk

Oatzempic, czyli naturalny Ozempic. Jak działa?

Oatzempic ("oat" to "owies" w języku angielskim) to napój, który powstaje na bazie wody owsianej i soku z limonki. Jego działanie porównywane jest do działania Ozempicu (stąd drugi człon nazwy). Przypomnijmy, że Ozempic wykorzystywany jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Składnikiem leku są glutydy, o których mówi się coraz częściej w kontekście leczenia otyłości. Glutydy pomagają regulować poziom cukru we krwi poprzez zwiększanie wydzielania insuliny i zmniejszanie wydzielania glukagonu, co skutkuje znaczącym hamowaniem łaknienia.

W obliczu ograniczonej dostępności i wysokich cen leków, takich jak Ozempic czy Wegovy, coraz więcej pacjentów zmagających się z nadwagą zaczyna poszukiwać naturalnych odpowiedników, które mogą im pomóc w walce z nadmiernymi kilogramami. Jednym z nich okazał się oatzempic. Jak zatem działa na organizm mieszanka wody owsianej i soku z limonki?

Płatki owsiane są znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Są bogate w błonnik, który pozytywnie wpływa na uczucie sytości, reguluje pracę układu pokarmowego, a jednocześnie zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Z kolei limonka, podobnie jak każdy kwaśny cytrus, ma niski indeks glikemiczny i może spowalniać wchłanianie cukrów przyjmowanych z pożywienia, a także wspomagać metabolizm tłuszczów. Eksperci podkreślają jednak, że napój ten nie posiada identycznego mechanizmu działania jak Ozempic. Może więc stać się elementem zrównoważonej diety, a nie środkiem, który miałby w magiczny sposób doprowadzić do utraty wagi.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy