PrzepisPrzekąskiPostaw na staropolski gąszcz. Będzie idealny do smażonej ryby czy pasztetu

Postaw na staropolski gąszcz. Będzie idealny do smażonej ryby czy pasztetu

W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przysmaków, które odeszły już nieco w zapomnienie. Warto jednak przywrócić do łask dawne receptury, które zachwycają smakiem. Tak jest w przypadku staropolskiego gąszczu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do codziennych dań, jak i podczas większych okazji.

Staropolski gąszcz
Staropolski gąszcz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:29

Gęsty sos, znany jako gąszcz, to dodatek, który wzbogaci smak smażonej ryby, pasztetu czy kanapki z żółtym serem lub kozim twarożkiem. Dobrze komponuje się również z ryżem i warzywami gotowanymi na parze. To uniwersalny przepis, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również prostotą przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gąszcz - przepis na staropolski chutney

Cudze chwalicie a swego nie znacie - chce się powiedzieć przy tym przepisie. W wielu restauracjach znaleźć można obco brzmiące chutneye, kolejne osoby chwalą się, że przygotowują je w domu. Tymczasem w polskiej kuchni podobne sosy znane są już od lat.

Gąszcz to polski chutney - Pyszności
Gąszcz to polski chutney - Pyszności© Adobe Stock | MYCHKO

Chutney, czyli gęsty sos z owoców i warzyw, jest uznawany za brytyjski specjał, choć Hindusi twierdzą, że pochodzi z Półwyspu Indyjskiego i został odkryty przez brytyjskich kolonizatorów. Tymczasem podobne przysmaki, nazywane gąszczami, były znane nad Wisłą już wieki temu. Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, opisał przepis na gęsty sos z rodzynków, cebuli, pietruszki, marchwi, jabłek, chleba i pasternaku. Sos gotowano długo na wolnym ogniu, przepuszczano przez sito i podawano do tłustych mięs i ryb.

Jak zrobić gąszcz?

Staropolski gąszcz jest wszechstronny i może być przygotowany z niemal dowolnych owoców i warzyw. Najważniejsze, by sos gotować długo na wolnym ogniu, aż uzyska pożądaną konsystencję. Gąszcz różni się od indyjskiego chutney nie tylko składnikami, ale i techniką przygotowania.

Polski chutney zaskoczy smakiem
Polski chutney zaskoczy smakiem© Adobe Stock

Składniki opierają się na tym, co w polskich domach znaleźć można jesienią. Mamy więc jabłka oraz suszone owoce śliwki i żurawinę. Jest słodko-kwaśno i przede wszystkim bardzo smacznie.

Gąszcz jabłkowy

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka goździków,
  • świeżo starty imbir,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Przygotuj syrop z octu jabłkowego i cukru, gotując go przez około 15 minut.
  3. Dodaj do syropu pokrojone jabłka i gotuj przez kolejne 30 minut.
  4. Cebulę posiekaj i dodaj do gotującej się masy wraz z pozostałymi przyprawami.
  5. Gotuj jeszcze około 20 minut, aż gąszcz zgęstnieje.
  6. Gorący gąszcz przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, aby ostygły.

Gąszcz śliwkowo-żurawinowy

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek,
  • 200 g suszonej żurawiny,
  • 1 czerwona cebula,
  • 50 ml octu winnego,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • szczypta chili,
  • świeżo starty imbir,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 1-2 godziny, aby zmiękły.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  3. Odcedzone owoce dodaj do zeszklonej cebuli.
  4. Wlej octy, dodaj cukier i przyprawy.
  5. Gotuj przez około godzinę, aż masa zgęstnieje.
  6. Gorący gąszcz przełóż do wysterylizowanych słoików i pasteryzuj.
przepiskuchnia polskaInspiracje
Wybrane dla Ciebie