Postaw na staropolski gąszcz. Będzie idealny do smażonej ryby czy pasztetu
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przysmaków, które odeszły już nieco w zapomnienie. Warto jednak przywrócić do łask dawne receptury, które zachwycają smakiem. Tak jest w przypadku staropolskiego gąszczu, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do codziennych dań, jak i podczas większych okazji.
28.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:29
Gęsty sos, znany jako gąszcz, to dodatek, który wzbogaci smak smażonej ryby, pasztetu czy kanapki z żółtym serem lub kozim twarożkiem. Dobrze komponuje się również z ryżem i warzywami gotowanymi na parze. To uniwersalny przepis, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również prostotą przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gąszcz - przepis na staropolski chutney
Cudze chwalicie a swego nie znacie - chce się powiedzieć przy tym przepisie. W wielu restauracjach znaleźć można obco brzmiące chutneye, kolejne osoby chwalą się, że przygotowują je w domu. Tymczasem w polskiej kuchni podobne sosy znane są już od lat.
Chutney, czyli gęsty sos z owoców i warzyw, jest uznawany za brytyjski specjał, choć Hindusi twierdzą, że pochodzi z Półwyspu Indyjskiego i został odkryty przez brytyjskich kolonizatorów. Tymczasem podobne przysmaki, nazywane gąszczami, były znane nad Wisłą już wieki temu. Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, opisał przepis na gęsty sos z rodzynków, cebuli, pietruszki, marchwi, jabłek, chleba i pasternaku. Sos gotowano długo na wolnym ogniu, przepuszczano przez sito i podawano do tłustych mięs i ryb.
Jak zrobić gąszcz?
Staropolski gąszcz jest wszechstronny i może być przygotowany z niemal dowolnych owoców i warzyw. Najważniejsze, by sos gotować długo na wolnym ogniu, aż uzyska pożądaną konsystencję. Gąszcz różni się od indyjskiego chutney nie tylko składnikami, ale i techniką przygotowania.
Składniki opierają się na tym, co w polskich domach znaleźć można jesienią. Mamy więc jabłka oraz suszone owoce śliwki i żurawinę. Jest słodko-kwaśno i przede wszystkim bardzo smacznie.
Gąszcz jabłkowy
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 150 ml octu jabłkowego,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kilka goździków,
- świeżo starty imbir,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Przygotuj syrop z octu jabłkowego i cukru, gotując go przez około 15 minut.
- Dodaj do syropu pokrojone jabłka i gotuj przez kolejne 30 minut.
- Cebulę posiekaj i dodaj do gotującej się masy wraz z pozostałymi przyprawami.
- Gotuj jeszcze około 20 minut, aż gąszcz zgęstnieje.
- Gorący gąszcz przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, aby ostygły.
Zobacz także
Gąszcz śliwkowo-żurawinowy
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek,
- 200 g suszonej żurawiny,
- 1 czerwona cebula,
- 50 ml octu winnego,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- szczypta chili,
- świeżo starty imbir,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Śliwki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 1-2 godziny, aby zmiękły.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
- Odcedzone owoce dodaj do zeszklonej cebuli.
- Wlej octy, dodaj cukier i przyprawy.
- Gotuj przez około godzinę, aż masa zgęstnieje.
- Gorący gąszcz przełóż do wysterylizowanych słoików i pasteryzuj.