PoradyPowinny być ostrzeżenia jak na papierosach? Naukowiec stanowczo o batonach i chipsach

Powinny być ostrzeżenia jak na papierosach? Naukowiec stanowczo o batonach i chipsach

Na chipsach powinny być ostrzeżenia?
Na chipsach powinny być ostrzeżenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | GVictoria

05.07.2024 08:31, aktual.: 05.07.2024 19:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy na produktach wysoko przetworzonych powinny znajdować się informacje o skutkach ich jedzenia? I czy takie artykuły spożywcze można, w swojej szkodliwości, porównać właśnie do papierosów? Według profesora Carlosa Augusto Monteiro - tak. Ma on na ten temat bardzo klarowną opinię.

Profesor Carlos Augusto Monteiro to brazylijski epidemiolog, specjalista od medycyny prewencyjnej, chorób cywilizacyjnych i wpływie żywności na ludzki organizm. W świecie medycy zasłynął jako twórca terminu ultra-processed food, czyli żywności ultraprzetworzonej. Jakich produktów spożywczych dotyczy to określenie? I jakie zakazy i ograniczenia powinny ich dotyczyć według pana profesora? O tym poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słynny lekarz o żywności ultraprzetworzonej

Na podstawie badań Carlosa Augusto Monteiro została stworzona nowa klasyfikacja produktów spożywczych względem stopnia przetworzenia. W tej klasyfikacji — zwanej klasyfikacją Nova — znajdowały się 4 poziomy wnikania człowieka w proces przygotowawczy danego produktu:

  1. Żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona
  2. Przetworzone składniki kulinarne
  3. Żywność przetworzona
  4. Żywność ultraprzetworzona

Twórcą tego ostatniego terminu był właśnie brazylijski epidemiolog. Lekarz zauważył, że tego rodzaju żywności jest na świecie coraz więcej, a o skutkach jej jedzenia nie jesteśmy wystarczająco informowani. Tymczasem tak wysoki stopień przetworzenia przekłada się na liczne choroby: od otyłości, przez cukrzycę i choroby serca, aż po śmiertelne nowotwory. Według badania opublikowanego w lutym 2024 roku w czasopiśmie "BMJ" i zacytowanego przez portal national-geographic.pl tego rodzaju konsekwencji dla zdrowia związanych z żywnością ultraprzetworzoną jest aż... 32!

Profesor apeluje o oznaczanie żywności wysoko przetworzonej

Według Carlosa Monteiro przeciwdziałanie (i zapobieganie) skutkom nadmiernego spożywanie żywności ultraprzetworzonej to nasz moralny obowiązek. Brazylijski specjalista ma na to kilka pomysłów: kampanie na rzecz zdrowia publicznego, usunięcie sprzedaży ze szkół i szpitali, wysokie opodatkowanie, zakaz lub mocne ograniczenie reklam oraz najważniejsze: ostrzeżenia na opakowaniach, takie same jak w przypadku papierosów.

Czy chipsy i słodyczy powinny być tak samo oznaczane, jak papierosy?
Czy chipsy i słodyczy powinny być tak samo oznaczane, jak papierosy?© Canva | Eric Mclean

Być może masz jeszcze wątpliwości co do tego, czym tak naprawdę jest żywność ultraprzetworzona. Żeby to wyjaśnić, oddajmy głos samemu profesorowi Monteiro. W swojej pracy "Odżywianie i zdrowie. Problemem nie jest żywność, ani składniki odżywcze, ale przetwórstwo" pisało tym w ten sposób:

Żywność ultraprzetworzona to w zasadzie wyroby cukiernicze ze składników grupy 2 (substancje ekstrahowane z całej żywności), zwykle w połączeniu z wyrafinowanym użyciem dodatków, aby uczynić je jadalnymi, smacznymi i uzależniającymi. Nie mają one rzeczywistego podobieństwa do żywności z grupy 1 (żywność minimalnie przetworzona), chociaż mogą być kształtowane, etykietowane i wprowadzane do obrotu w taki sposób, aby wyglądały na zdrowe i "świeże"
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także