Porady9 prostych patentów na przechowywanie warzyw. Jeszcze dłużej będą świeże!

9 prostych patentów na przechowywanie warzyw. Jeszcze dłużej będą świeże!

9 prostych patentów na przechowywanie warzyw. Jeszcze dłużej będą świeże!
Ewa
14.05.2021 12:45

Odpowiednie przechowywanie potrafi przedłużyć żywotność warzyw i owoców. Te patenty przydadzą Ci się na co dzień!

#1 Seler naciowy

Seler naciowy sprzedawany jest najczęściej w folii. Po powrocie ze sklepu- koniecznie ją usuń, ponieważ może przyspieszyć gnicie. Zamiast tego- zawiń go w folię aluminiową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#2 Ziemniaki

Nie bez powodu nasze babcie trzymały ziemniaki w piwnicy. Suche i ciemne miejsce to najlepszy wybór dla ziemniaków. Drewniane pudło lub kosz to idealne miejsce!

Obraz

#3 Banany

Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Zawiń końcówki w folię spożywczą, żeby opóźnić ich dojrzewanie

Obraz

#4 Sałata i zioła

Liście sałaty i świeże przechowuj w pojemniku z nawilżonym ręcznikiem papierowym. Ich żywotność wzrośnie nawet kilkukrotnie!

Obraz

#5 Awokado

Potrzebujesz tylko połowy awokado, a obawiasz się, że druga za szybko zbrązowieje? Skrop ją cytryną. Możesz również przechowywać plastry awokado z dużymi kawałkami cebuli, co zapobiega utlenianiu się awokado. Dopóki cebula dotyka tylko skórki awokado, nie będzie wyczuwalnego smaku. Tylko nie zapomnij umyć awokado przed użyciem!

Obraz

#6 Rzodkiewka

Jeśli chcesz żeby Twoje rzodkiewki dłużej pozostały jędrne i spręzyste- wrzuć je do słoika z wodą i wstaw do lodówki.

Obraz

#7 Marchewka i ogórek

Obrane warzywa dłużej zachowają świeżość jeśli włożysz je do słoika z wodą. Słoiki przydatna rzecz, prawda?

Obraz

#8 Szparagi

Sezon na szparagi trwa, więc warto go wykorzystać w pełni. A jak je przechowywać, żeby dłużej pozostały jędrne? Włóż je do szklanki z wodą, trochę jak bukiet pysznych kwiatów.

Obraz

#9 Brokuły i kalafior

Brokuły i kalafior przechowuj tak, jak szparagi. Piękne, zielone drzewko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także