Przed laty była w każdej kuchni, dziś większość gardzi. Zrobisz z niej aromatyczne i pyszne smarowidło do chleba

Smalec w ostatnich latach nieco stracił na popularności. Jednak warto przypomnieć sobie o nim, ponieważ jest to doskonały dodatek do chleba, który nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat.

Przed laty była w każdej kuchni, dziś większość gardzi. Zrobisz z niej aromatyczne i pyszne smarowidło do chlebPrzed laty była w każdej kuchni, dziś większość gardzi. Zrobisz z niej aromatyczne i pyszne smarowidło do chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przed laty pajda chleba ze smalcem była nieodłącznym elementem polskich kuchni. Dziś jednak wielu z nas odwraca się od tego tradycyjnego przysmaku. Czy wiesz, że smalec można przyrządzić w domu w prosty sposób, korzystając z niedrogiej słoniny? Oto tajemnica aromatycznego smarowidła do chleba, które przywróci smak i zapach z lat dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Smalec: nie taki zły, jak go malują

Smalec jest produktem o dużej zawartości tłuszczu, dlatego często uważany jest za niezdrowy. Nie należy jednak zapominać, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety. Odpowiada on za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K. Ponadto tłuszcz zapewnia uczucie sytości i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Smalec zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Poza tym jest on źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.

Smalec: jak zrobić go w domu?

Smalec jest bardzo łatwy do zrobienia w domu. Wystarczy nam do tego słonina, boczek, cebula, czosnek i jabłko.

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny,
  • 250 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij skórkę ze słoniny, pokrój ją i zmiel w maszynce do mięsa razem z boczkiem.
  2. Następnie wytop mieszankę na małym ogniu, co może potrwać od 1 do 3 godzin.
  3. Gdy skwarki zaczną pływać w tłuszczu, dodaj cebulkę i czosnek.
  4. Na koniec dorzuć starte jabłko, smaż do zarumienienia skwarek.
  5. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Odkryj nowy wymiar smaku i aromatu, przygotowując smalec we własnej kuchni. Pamiętaj, że tradycyjne potrawy z czasów naszych babć mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe, jeśli spożywane z umiarem. Przywróć smak dzieciństwa, sięgając po chleb ze smalcem, ale tym razem z własnoręcznie przygotowanym, aromatycznym smalcem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy