Przed laty była w każdej kuchni, dziś większość gardzi. Zrobisz z niej aromatyczne i pyszne smarowidło do chleba

Smalec w ostatnich latach nieco stracił na popularności. Jednak warto przypomnieć sobie o nim, ponieważ jest to doskonały dodatek do chleba, który nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat.

Przed laty była w każdej kuchni, dziś większość gardzi. Zrobisz z niej aromatyczne i pyszne smarowidło do chlebPrzed laty była w każdej kuchni, dziś większość gardzi. Zrobisz z niej aromatyczne i pyszne smarowidło do chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Przed laty pajda chleba ze smalcem była nieodłącznym elementem polskich kuchni. Dziś jednak wielu z nas odwraca się od tego tradycyjnego przysmaku. Czy wiesz, że smalec można przyrządzić w domu w prosty sposób, korzystając z niedrogiej słoniny? Oto tajemnica aromatycznego smarowidła do chleba, które przywróci smak i zapach z lat dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Smalec: nie taki zły, jak go malują

Smalec jest produktem o dużej zawartości tłuszczu, dlatego często uważany jest za niezdrowy. Nie należy jednak zapominać, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety. Odpowiada on za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K. Ponadto tłuszcz zapewnia uczucie sytości i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Smalec zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Poza tym jest on źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.

Smalec: jak zrobić go w domu?

Smalec jest bardzo łatwy do zrobienia w domu. Wystarczy nam do tego słonina, boczek, cebula, czosnek i jabłko.

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny,
  • 250 g boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij skórkę ze słoniny, pokrój ją i zmiel w maszynce do mięsa razem z boczkiem.
  2. Następnie wytop mieszankę na małym ogniu, co może potrwać od 1 do 3 godzin.
  3. Gdy skwarki zaczną pływać w tłuszczu, dodaj cebulkę i czosnek.
  4. Na koniec dorzuć starte jabłko, smaż do zarumienienia skwarek.
  5. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Odkryj nowy wymiar smaku i aromatu, przygotowując smalec we własnej kuchni. Pamiętaj, że tradycyjne potrawy z czasów naszych babć mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe, jeśli spożywane z umiarem. Przywróć smak dzieciństwa, sięgając po chleb ze smalcem, ale tym razem z własnoręcznie przygotowanym, aromatycznym smalcem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯