Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem

O gołębiach można długo dyskutować. Jedni na sam widok mają ciarki, inni zerkają z sympatią. Dawniej pełniły jednak inną rolę niż bycie miejską atrakcją i lądowały na talerzach.

Gołębie kiedyś lądowały na stołachGołębie kiedyś lądowały na stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gołąbki to najczęściej mięsny farsz z ryżem zawinięty w kapustę. Gołębie to inna bajka i dosłownie oznaczają znanego z kuchennego parapetu ptaka. Dziś na myśl o ich jedzeniu na wielu twarzach może pojawić się grymas, ale dawniej pojawiały się często na polskich stołach. Oczywiście nie ma tutaj mowy o gołębiach miejskich, które mogą być nosicielami pasożytów i chorób. Do piekarnika lub brytfanki trafiały specjalne hodowlane rasy gołębi miejskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Czy można jeść gołębie?

Gołębie to jeden z pierwszych gatunków ptaków, jaki wyhodował człowiek. Ma w kuchni długą historię, bo na stołach pojawiał się już w starożytnym Egipcie. Obecnie największym producentem są Chińczycy. Główną część tuszy stanowi pierś. Mięso jest lekkostrawne i chude, z charakterystycznym aromatem. Do tego jest bardzo soczyste i delikatne, o ile trafi się na młodego gołębia. Ma również mało cholesterolu, a dużo pełnowartościowego białka. Tłustsze niż piersi są udka gołębia, chociaż stanowią zaledwie 10 procent masy tuszki.

Mięso z gołębia jest wyjątkowo delikatne
Mięso z gołębia jest wyjątkowo delikatne © Adobe Stock | Olena Vasylieva

W przypadku starszych gołębi mięso jest twardsze, przez co wymaga marynowania, najlepiej w kwaśnej marynacie. Dzięki temu po upieczeniu będzie kruche. Za kilogram gołębiny zapłacić trzeba około 40 zł. Próżno szukać jej w marketach, prędzej trafić można w wyspecjalizowanych sklepach mięsnych lub kupić bezpośrednio u hodowcy.

Przepis na gołębia po staropolski

Mięso z gołębia wykorzystać można do ugotowania rosołu. Sprawdzi się również w formie pieczonej lub duszonej z dodatkiem wina. Czasem wykorzystuje się także do pasztetów, gulaszy, krokietów.

Składniki:

  • 4 gołębie,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sos:

  • 1/4 szklanki otu balsamicznego,
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 mała szalotka,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj oliwę z oliwek z posiekanym czosnkiem, rozmarynem i solą morską. Obtocz mięso w tej marynacie i odstaw na 20 minut.
  2. Rozgrzej patelnię i obsmaż gołębie po 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają ładny, złocisty kolor.
  3. Przełóż obsmażone gołębie pod rozgrzany grill i piecz przez 5 minut.
  4. Na patelni po obsmażaniu gołębi rozgrzej odrobinę oliwy.
  5. Wrzuć drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
  6. Wlej czerwone wino na patelnię. Zwiększ ogień i drewnianą łyżką zeskrob wszystkie przypieczone resztki z dna patelni.
  7. Wlej ocet balsamiczny. Zmniejsz ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje. Powinien lekko oblepiać łyżkę.
  8. Zdejmij sos z ognia, dodaj masło i wymieszaj.

Podziel każdego upieczonego gołębia na ćwiartki i podawaj sosem przygotowanym z octu balsamicznego i czerwonego wina. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać