Przekrój ziemniaka i biegnij do auta. Ten trik przyda się zwłaszcza teraz

Spieszysz się, wsiadasz do samochodu, ale po sekundzie już wiesz, że nie ruszysz tak szybko. Walka z zaparowaną szybą nie trwa długo, ale dzięki temu trikowi zażegnasz problem raz na zawsze. Pomogą nie chemiczne specyfiki, a... surowy ziemniak.

Trik z ziemniakiem pomoże uporać się z powszechnym problemem kierowcówTrik z ziemniakiem pomoże uporać się z powszechnym problemem kierowców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pixabay

Zamiast sięgać po chemiczne specyfiki, wypróbuj sprawdzony trik z surowym ziemniakiem. Nie kosztuje wiele, a pomoże zażegnać odwieczny problem z parującymi szybami. To żadna magia - za wszystkim stoi skrobia i jej właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Czym przetrzeć szyby, żeby nie parowały? Wystarczy ziemniak

Parowanie szyb jest zjawiskiem, które polega na osadzaniu się kropelek wody na chłodnej powierzchni szklanej. Jest to spowodowane różnicą temperatury i wilgotności między wnętrzem auta a jego otoczeniem. Problem parujących szyb jest szczególnie dotkliwy jesienno-zimową porą, kiedy te różnice temperatur są bardzo wysokie. Na rynku istnieją preparaty chemiczne, które chronią szyby przed parowaniem. Nie trzeba jednak sięgać po takie specyfiki. Wystarczy jeden ziemniak.

Chcąc skorzystać z ziemniaka jako środka chroniącego szyby przed parowaniem, należy wykonać kilka prostych kroków. Najpierw dokładnie umyj bulwę, pozbywając się ziemi i innych zabrudzeń. Następnie przekrój ziemniaka na pół i takimi cząstkami dokładnie natrzyj szybę od zewnątrz i wewnątrz samochodu tak, aby pokryć ją cienką warstwą skrobi. Po tym pozostaw szkło do wyschnięcia na kilka minut, a następnie dokładnie wypoleruj szybę ściereczką z mikrofibry, starymi rajstopami lub gazetami z miękkiego papieru.

Wystarczy jeden duży ziemniak, by uporać się z problemem parujących szyb
Wystarczy jeden duży ziemniak, by uporać się z problemem parujących szyb © Pixabay

Jak ziemniak zabezpiecza szyby przed parowaniem?

Ziemniak zawiera skrobię, która tworzy na szkle cienką warstwę ochronną. Warstwa ta zapobiega skraplaniu się pary wodnej. Skrobia jest polisacharydem, czyli złożonym węglowodanem, który składa się z wielu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi. Skrobia ma zdolność wiązania wody i tworzenia żelu, który zmniejsza napięcie powierzchniowe wody i utrudnia jej osadzanie się na szkle.

Zastosowanie tego patentu pozwoli nie tylko na ochronę szyb przed parowaniem, ale także nada im połysk i czystość. Trik z kartoflem możesz zastosować również w łazience, nacierając bulwą często zaparowane po kąpieli lustro. Ziemniak sprawdzi się także jako środek do polerowania szyb w oknach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków