Przepis dostałam od znajomej z Węgier. Moja rodzina nie może się najeść
Chrupiące i puszyste w środku, słone i tłuste, ale warte każdej kalorii. Langosze, czyli drożdżowe placki z dodatkami, podbiły całą Europę, mimo że są ekstremalnie prostym daniem. Koniecznie wypróbuj przepis, którym podzieliła się ze mną znajoma z Węgier.
13.10.2023 12:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Langosz to chrupiący i lekko słony placek drożdżowy. To typowe danie uliczne Węgier, przystępne i proste. Wspaniale komponuje się z czosnkiem, serem żółtym i kwaśną śmietaną. Oczywiście najlepiej smakuje ten podany nam przez sprzedawcę z okienka, jednak langosze możemy zrobić również w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Langosz - uliczne danie, które podbija podniebienia
Langosz to przysmak pochodzący z Węgier, ale placki te popularne są również w Czechach i na Słowacji. Nazwa dania pochodzi od węgierskiego słowa "láng", oznaczającego płomień. Potrawa ta sprzedawana jest zwykle na ulicach, w formie szybkiej przekąski.
Langosza zdecydowanie nie można nazwać lekkim, ale wart jest każdej kalorii. Składa się z kilku kluczowych elementów. Podstawą jest ciasto, które tradycyjnie jest przygotowywane z wody lub mleka, mąki, drożdży i soli. Następnie ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku- kilkunastu centymetrów. Te zaś smaży się na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.
W wyniku tego procesu langosz staje się chrupiący na zewnątrz, a jednocześnie puszysty w środku. To połączenie różnych tekstur jest jednym z powodów, dla których danie to jest tak uwielbiane. Już samo ciasto jest przepyszne, dodatki zaś nadają całości charakteru. To najczęściej czosnek, ser, kwaśna śmietana, mięso, cebula, pomidory, zioła, a nawet cukier puder, dżem lub twaróg. Istnieje też ziemniaczana wersja langosza (krumplis lángos), gdzie purée ziemniaczane staje się kluczowym składnikiem ciasta.
Langosz jak z Węgier. Przepis
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży,
- 150 g ugotowanych mączastych ziemniaków,
- 250 ml mleka,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 500 ml oleju do smażenia,
- dodatki: czosnek, kwaśna śmietana, ser żółty (wedle uznania).
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżką mąki, przykryj i odczekaj ok. 15 minut.
- Mąkę połącz z solą, cukrem i przygotowanym rozczynem. Dodaj również utłuczone ugotowane ziemniaki. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Kiedy będzie gotowe, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie natłuszczonymi dłońmi wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych części.
- Z każdej z porcji formuj kule, a następnie spłaszcz je do placków o średnicy ok. 10 cm.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej placki tak, by nie stykały się ze sobą.
- Langosze przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Pod koniec wyrastania ciasta zacznij rozgrzewać olej na patelni do ok. 180 st. C.
- Langosze przed smażeniem rozciągnij dłońmi do ok. 15 cm średnicy, ranty pozostaw nieco grubsze.
- Placki smaż z każdej strony po 1 minucie na złoty kolor.
- Usmażone wyjmuj na ręcznik papierowy, po czym dodaj składniki, np. śmietanę, tarty ser żółty lub czosnek.