PrzepisPieczona bagietka z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym. Przepis na chrupiącą przekąskę

Pieczona bagietka z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym. Przepis na chrupiącą przekąskę

Pieczona bagietka z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym. Przepis na chrupiącą przekąskę
Ewa
06.11.2021 06:30, aktualizacja: 18.02.2022 14:23

Bagietka z kurczakiem to pyszny pomysł na kolację. W naszym przepisie chrupiącego kurczaka połączyliśmy z serem, który po zapieczeniu apetycznie ciągnie się. Do tego odrobina masła z pietruszką, parmezanem i czosnkiem i zwykła bagietka z kurczakiem nabiera niezwykłego charakteru.

Pieczona bagietka z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym – przepis. Jak zrobić, by była pyszna?

To idealny przepis, dzięki któremu w Twojej kuchni nic się nie zmarnuje – powstanie za to prosta i szybka pieczona bagietka z kurczakiem, sercem i masłem pietruszkowym. Czerstwe pieczywo zamieni się w apetyczną potrawę. Nie musisz też specjalnie smażyć kurczaka. Możesz wykorzystać kawałki kotleta, który został po niedzielnym obiedzie.

Maślana marynata nadaje pysznego smaku i sprawia, że bułka staje się chrupiąca. Zamiast kurczaka w panierce możesz włożyć do środka kurczaka z grilla, plasterki szynki albo warzywa. To o wiele smaczniejsza opcja niż gotowa bagietka czosnkowa z marketu. I również o wiele bardziej sycąca, bo serowo-mięsne wnętrze sprawia, że bagieta z kurczakiem staje się pełnoprawnym daniem.

Miąższ z bułki z bagietki z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym – co z nim zrobić?

A jak wykorzystać pozostały miąższ z bułki do naszej bagietki z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym? Możesz wymieszać go z jajkiem i podsmażyć na patelni lub drobno posiekać, podprażyć na suchej patelni i dorzucić do zupy lub sałatki. Niektórzy jedzą też go z miodem, mlekiem lub dżemem w formie deseru. Możesz zapiec też te kuleczki z serem w piekarniku. Nie bez powodu mówi się, że w dobrej kuchni nic się nie marnuje – nawet wnętrze z wydrążonej bułki.

Uwaga, w całym domu będzie tak pięknie pachniało od pieczonej bagietki z kurczaka z serem i masłem pietruszkowym, że naprawdę ciężko będzie wytrzymać. Czasami lepiej zrobić dwie porcje, bo jedna znika naprawdę błyskawicznie. I nic w tym dziwnego, bo zapach pieczonego czosnku od razu sprawia, że cieknie ślinka.

Bagietka z kurczakiem – to jest to!

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie i na naszym kanale na YouTube.

Obraz

Składniki

Bagietka z kurczakiem i sercem. Składniki:

  1. 1 pierś z kurczaka
  2. 450 g mąki
  3. 4 jajka
  4. 450 g bułki tartej
  5. 220 ml oleju roślinnego
  6. 1 duża bagietka
  7. 10-12 plasterków żółtego sera

Masło pietruszkowe

  1. 75 g roztopionego masła
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  4. 1 łyżka startego parmezanu

Bagietka z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym. Zacznijmy od przygotowania piersi

Przygotowanie pieczonej bagietki zacznijmy od kurczaka.

Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 1 cm.

Do trzech misek włóż kolejno: mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Opanieruj kawałki kurczaka.

Na patelni rozgrzej olej i smaż opanierowane kawałki piersi aż się zarumienią. Odłóż usmażone kawałki kurczaka na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dzięki temu bagietka z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Obraz

Możesz wykorzystać tutaj resztki kotletów, które zostały Ci po obiedzie. Nic się nie zmarnuje, a one w takiej odsłonie będą smakowały zupełnie inaczej!

Przejdźmy do bagietki

Pokrój bagietkę na 3-4 części.

Każdy powstały kawałek powinien mieć podobną długość, jak usmażone kawałki kurczaka. Wydrąż środek każdego kawałka bagietki.

Włóż dwa plastry żółtego sera tak, aby miały ok. 2,5 cm części wspólnej. Tam, gdzie się nakładają, połóż pasek kurczaka, a następnie szczelnie zawiń ser wokół kurczaka. Powtórz tę samą czynność z pozostałym serem i kurczakiem. W taki sposób powstały rulonik włóż do wydrążonej bagietki.

Obraz

Bagietkę nadzianą kurczakiem i serem ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Przygotuj masło czosnkowe

Czosnkowe (pietruszkowe) masło świetnie podkręci smak dania!

Do miski włóż roztopione masło, pietruszkę, parmezan i czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie wierzch kawałków bagietek polej powstałą marynatą.

Obraz

Zawiń bagietkę w folię aluminiową i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 20 minut.

Obraz

I gotowe!

Po 20 minutach wyciągnij ciepłą, chrupiącą bagietkę z piekarnika.

Podawaj na ciepło.

I oto nasza chrupiąca bagietka z kurczakiem, serem i masłem pietruszkowym jest gotowa. Prawda, że to prosty przepis?

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także