PrzepisFaszerowane papryki na Halloween

Faszerowane papryki na Halloween

Faszerowane papryki na Halloween
Pyszności
29.10.2021 12:06

Halloween już tuż tuż, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem na oryginalny obiad z tej okazji. Nie dość, że genialnie się prezentuje, to jeszcze niesamowicie smakuje. Takiej kombinacji nie możesz przegapić.

W tym roku na halloweenowe spotkanie w gronie przyjaciół proponujemy faszerowane papryki z buźkami. Po pierwsze, ich przygotowanie jest mega proste. Po drugie, praca nad tym przepisem to świetna frajda. I w końcu po trzecie, w środku ukryliśmy pyszny farsz na bazie wołowiny, sera i makaronu. Czyż nie brzmi genialnie?

Oczywiście jeśli przygotowujesz w tym roku przyjęcie halloweenowe u siebie, na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji. Z nami przygotujesz nie tylko pyszny obiad, ale też ciekawe przekąski na ciepło, jak i mega wypieki. Twoi goście na pewno będą zachwyceni, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś wybierz swoje perełki. Koniecznie napisz nam również, które przepisy podbiły Twoje serduszko!

Składniki

  1. 6-8 pomarańczowych papryk
  2. 400 g mielonej wołowiny
  3. 1/2 łyżeczki pieprzu
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 300 ml passaty pomidorowej
  6. 400 g ugotowanego drobnego makaronu
  7. 1/2 szklanki mozzarelli
  8. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  9. 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie papryk

Pracę nad przepisem halloweenowym rozpoczynamy od przygotowania papryk.

W tym celu odetnij górną część papryk, które będą pełnić funkcję kapelusza. Następnie pozbądź się ze środka warzyw gniazd nasiennych. Na koniec przy pomocy małego noża zrób nacięcia w papryce w taki sposób, aby powstały małe oczka i buźki.

Obraz

I pierwszy etap pracy nad przepisem jest już za nami, przechodzimy do kolejnego kroku.

Mięsno-makaronowy farsz

Na rozgrzanej patelni z olejem umieść mieloną wołowinę. Smaż mięso przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.

Jako kolejne składniki dodaj na patelnię: pieprz, sól oraz passatę pomidorową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż powstałą mieszankę przez kilka minut.

Obraz

W międzyczasie ugotuj drobny makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron przesyp do dużej miski, po czym dodaj do niego mieszankę z patelni.

Na koniec dodaj startą mozzarellę, suszony czosnek oraz bazylię. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy zwykłej łyżki. I farsz do naszych papryk jest już gotowy.

Obraz

Pieczenie i podanie

Papryki i farsz są już gotowe, teraz wystarczy połączyć oba składniki w jedno.

Po pierwsze, umieść na blacie kuchennym papryki z wyciętymi buźkami. W środku każdego warzywa umieść mięsno-makaronowy farsz. Na wierzchu nafaszerowanych papryk umieść wcześniej odcięte kapelusze, po czym przełóż tak przygotowane papryki na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Obraz

Teraz wstaw formę z warzywami do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Piekarnik ma mieć temp. 180 stopni Celsjusza i pracować na programie "góra-dół".

I to wszystko! Pyszny obiad halloweenowy jest już gotowy. Jak sama widzisz, jego przygotowanie jest mega proste i przyjemne jednocześnie! A efekt końcowy? Po prostu niebo w gębie!

Obraz

Kiedy już przygotujesz faszerowane papryki, koniecznie daj nam znać, co o nich sądzisz. Na stałe zadomowią się Twoim menu? W naszych domach stały się prawdziwym hitem! Po prostu palce lizać 😊😍

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także