×

Kotlet cordon bleu z kurczaka z serem i szynką. Przepis, który przygotujesz w piekarniku

Kotlet cordon bleu z kurczaka z serem i szynką to pyszny pomysł na obiad i smaczna odmiana od klasycznego kotleta. Nasz przepis przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu jest zdrowszy niż smażona wersja.

Cordon bleu – skąd się wziął?

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że znany wszystkim kotlet drobiowy z szynką i serem w oryginalnym wydaniu jest jednym z droższych dań. Kotlet szwajcarski (bo tak też jest nazywany jest cordon bleu) został stworzony jako popisowe danie jednego z kucharzy. Podał on kawałki kruchej cielęciny, między nimi włożył soczystą szynkę i ser gruyère. Co tu dużo mówić – nie było to zbyt ekonomiczne danie.

Przez lata jednak kotlet szwajcarski (cordon bleu) przeszedł metamorfozę: cielęcinę zamieniono na kurczaka, a ser gruyere na ser pleśniowy lub żółty. Dzięki temu potrawa ta jest bardziej przystępna i prostsza w przygotowaniu.

Kotlet cordon bleu z kurczaka. Przepis na wersję light

Naszego kotleta cordon bleu przygotowaliśmy w piekarniku, dzięki czemu jest nieco lżejszy od smażonej wersji. Wykorzystaliśmy w tym przepisie pierś z kurczaka, ale śmiało możesz użyć również cielęciny lub schabu środkowego.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne przepisy z wykorzystaniem piersi kurczaka – zerknij na nasz kanał Pyszności!

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 25 minut
  • Kuchnia: szwajcarska

Kotelet cordon bleu – składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 6 plastrów wędzonej szynki
  • 3 plastry żółtego sera
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżka oregano

Panierka do kotleta cordon bleu

Zacznijmy od przygotowania panierki do cordon bleu z kurczaka.

W tym przepisie pokusiliśmy się na odrobinę szaleństwa i nieco zmodyfikowaliśmy klasyczną panierkę, jaką tradycyjnie robi się do kotletów. Możesz oczywiście opanierować mięso w mące, jajku i bułce tartej lub spróbować naszej wariacji.

W misce połącz ze sobą: bułkę tartą, parmezan, oregano i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Taka panierka będzie idealnie chrupiąca, a starty parmezan nada ciekawy smak kotletowi cordon bleu.

W misce połącz ze sobą: bułkę tartą, parmezan, oregano i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Kurczak do cordon bleu

Czas na przygotowanie piersi z kurczaka do cordon bleu.

Ciężko jest idealnie cienko rozbić pierś, bo może się ona rozerwać. Dlatego jest tutaj prostsze rozwiązanie. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Zamiast rozbijać je na płaty – zrób w nich kieszonki. Dopraw solą i pieprzem i delikatnie nasmaruj oliwą.
Do utworzonych kieszonek włóż plasterek wędzonej szynki, sera i ponownie szynki.

Ułóż piersi z kurczaka w formie do pieczenia i na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowaną mieszankę na panierkę. Wstaw do piekarnika na 25 minut, temp. 170 stopni Celsjusza.

Ułóż w formie do pieczenia i na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowaną mieszankę. Wstaw do piekarnika na 25 minut, temp. 170 stopni Celsjusza.

Gotowe!

Po 25 minutach kotlet cordon bleu jest już gotowy!

Z czym podawać cordon bleu? Świetnie będzie komponował się z ziemniakami (czy to pieczonymi, gotowanymi czy puree) i ulubioną sałatką. Sprawdzą się również zasmażane buraczki, frytki, a nawet colesław. Wybierz to, co lubisz najbardziej.

Smacznego!

Smacznego!
 

Wybrane dla Ciebie

świąteczna szynka z jabłkami

Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszną ucztę dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po […]

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne jajeczne muffiny w wydaniu śniadaniowym. Bazą naszego przepisu staną się 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni! Kiedy słyszysz hasło „muffiny” pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. I tak, uwielbiamy muffiny w wersji na słodko, ale […]

quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami to nasz najnowszy pomysł na genialne śniadanie, jak i przepyszną kolację. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 🥰👍 Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wspomnieć o głównym bohaterze tego przepisu, a mianowicie awokado. Otóż owoc ten pochodzi z Meksyku i […]

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać! Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy […]

3 genialne przepisy na fenomenalne desery na bazie napoj ekipy

3 genialne desery na bazie napojów Ekipy

Napoje od Ekipy stały się wielkim hitem, dlatego też postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie! Jesteś ciekawa co tym razem dla ciebie wykombinowaliśmy? Otóż już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zebrę z polewą czekoladową, oryginalny dwukolorowy […]

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest! Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych […]

zamknij