PrzepisOmlet w papryce – faszerowany jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na śniadanie

Omlet w papryce – faszerowany jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na śniadanie

Omlet w papryce – faszerowany jajkiem i boczkiem to idealny pomysł na śniadanie
Ewa
29.01.2022 07:00, aktualizacja: 29.01.2022 10:37

Omlet w papryce to prosty przepis na śniadanie dla całej rodziny. Podany w takiej formie zachwyci wszystkich! Papryka faszerowana jajkiem i boczkiem porwie serca wszystkich smakoszy.

Jak zrobić omlet w papryce? Przepis na paprykę faszerowaną jajkiem i boczkiem

Czasami na śniadanie poszukujemy czegoś innego niż zwykłe kanapki, płatki śniadaniowe czy owsianki. Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie, a pyszny omlet to idealny kompromis między czymś innym a czymś szybkim.

Jak zrobić omlet w papryce faszerowanej jajkiem i boczkiem? Podstawą są trzy składniki: jajka, mleko i mąka. W naszym przepisie nie używamy tego ostatniego, dzięki temu, że omlet wzbogaciliśmy dodatkowo boczkiem i serem, który pełni rolę zagęstnika. W ten sposób będzie to idealne danie dla osób, które muszą ograniczyć gluten.

Pomysł na śniadanie z papryką. Omlet z dodatkami krok po kroku

Sam omlet w papryce to baza, do której dowolnie można dodawać różne składniki. Różne mięsa, szpinak, warzywa, ulubione przyprawy – wszystko to, co lubimy najbardziej. Dzięki temu można stworzyć wyjątkową kompozycję. Tym sposobem w naszej diecie pojawia się dodatkowa porcja warzyw. Pieczona papryka z jajkiem i boczkiem jest miękka i aromatyczna!

Składniki

Omlet w papryce – składniki

  1. 2 papryki
  2. 5 jaj
  3. 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  4. 4 plastry boczku
  5. 2/3 szklanki sera żółtego
  6. szczypta soli i pieprzu
  7. 3/4 szklanki mleka
  8. 3/4 szklanki wody (do naczynia do piekarnika)

Jak zrobić omlet w papryce?

Przygotowanie naszego omletu w papryce na słono zacznijmy od papryki.

Będzie ona naczyniem, w którym zapieczemy później jajeczną masę. Wybierz paprykę słodką o dowolnym kolorze: nie różnią się one smakiem. Papryki dokładniej umyj, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne wraz ze wszystkimi nasionami.

Omlet w papryce – czas pieczenia i temperatura

Przełóż papryki do naczynia i wlej ciepłą wodę. Teraz wstaw naczynie do piekarnika na 5 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Dzięki temu zabiegowi będą miękkie, delikatnie podgotowane i późniejsze jedzenie ich będzie czystą przyjemnością

Jak zrobić puszysty omlet w papryce? Jakie dodatki?

Kiedy papryka jest w piekarniku, to czas przygotować jajeczny miks, który będzie omletem.

Boczek pokrój w kawałki i podsmaż na suchej patelni. Pamiętaj, żeby boczku nigdy nie smażyć na oleju, bo będzie zbyt tłusty. Przełóż boczek do miski i dodaj do niego jajka, mleko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dodaj starty żółty ser (świetnie sprawdzi się gouda lub edamski, ale możesz użyć również mozzarelli) i dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły.

Kiedy papryka już się podgotuje, wyciągnij naczynie z piekarnika. Do papryk wlej przygotowaną mieszankę na omlety i ponownie wsadź do piekarnika. Tym razem na 35 minut.

Gotowe!

Nasze omlety w papryce (z jajkami i boczkiem) są już gotowe!

Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, gdy pieką się w piekarniku. Ale to idealny czas na chwilę relaksu i kubek gorącej kawy lub herbaty. Omlety podawaj na ciepło. Możesz posypać je przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także