PrzepisPizzowe sakiewki z wołowiną. Ta przekąska na ciepło to prawdziwy hit

Pizzowe sakiewki z wołowiną. Ta przekąska na ciepło to prawdziwy hit

Pizzowe sakiewki z wołowiną. Ta przekąska na ciepło to prawdziwy hit
Pyszności
30.01.2022 16:30

Dziś pokażemy Ci, jak w mgnieniu oka przygotować pizzowe sakiewki z wołowiną. Jest to genialna przekąska na ciepło, której nie możesz przegapić!

Przekąska na ciepło - ciekawe pomysły

Interesujących pomysłów na smaczne przekąski na ciepło nigdy nie jest za dużo, w końcu możesz wykorzystać je na tak wiele okazji - czy to podczas spotkania w gronie przyjaciół, wieczoru filmowego, czy też romantycznej kolacji we dwoje. Jeśli wiesz, że przy tego typu okazjach zawsze brakuje Ci fajnych inspiracji, co wtedy możesz podać, przychodzimy z pomocą. Z nami przygotujesz nie tylko smaczną, ale przede wszystkim ciekawą przekąskę na ciepło, która na pewno stanie się hitem w każdym domu. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Tym razem mamy dla Ciebie pizzowe sakiewki z mięsnym farszem i czarną oliwką. Kiedy je serwujemy, znikają z talerza w mgnieniu oka!

Składniki

  1. 800 g ciasta na pizzę
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1/2 cebuli
  4. 200 g mielonej wołowiny
  5. 200 g pomidorów krojonych z puszki
  6. 2 łyżki suszonego oregano
  7. 1 garść świeżej bazylii
  8. 6 czarnych oliwek
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1/2 łyżeczki pieprzu

Farsz z wołowiną

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania mięsnej mieszanki.

Na początek obierz i podziel w drobną kostkę cebulę. Następnie przygotuj wołowe mięso mielone. Możesz wykorzystać tu zarówno gotowy produkt, jak i kupić mięso w kawałku i zmielić w domu. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada.

Ustaw na palniku patelnię, po czym podsmaż kawałki cebuli. Kiedy warzywo zmięknie i się zarumieni, dodaj na patelnię mieloną wołowinę. Składniki smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.

Obraz

Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, suszone oregano, parmezan, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni, aż składniki dobrze się połączą.

Obraz

Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Złożenie sakiewek

Farsz do naszych sakiewek mamy już gotowy, teraz czas przygotować ciasto na pizzę.

Oczywiście możesz zrobić domową wersję ciasta na pizzę, jak i użyć gotowego produktu, który kupisz w każdym większym markecie. Jeśli jednak wybierzesz pierwszą opcję, mamy przepis na pyszne ciasto na pizzę, który nigdy Cię nie zawiedzie.

Na blacie kuchennym umieść mały, okrągły kawałek ciasta na pizzę. W centralnej części umieść mięsny farsz. Do tego zadania wykorzystaj zwykłą, łyżkę stołową.

Obraz

To jednak nie koniec. Na dwóch końcówkach (z prawej i lewej strony) umieść dwa kawałki mozzarelli. Następnie złóż do środka górny i dolny bok, tworząc małe sakiewki.

Obraz

Na środku każdego elementu ułóż na koniec po jednej czarnej oliwce.

Pieczenie i podanie

Gotowe sakiewki przenieść na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Następnie polej delikatnie każdą sakiewkę oliwą z oliwek, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszej przekąski na ciepło użyj programu "góra-dół".

Obraz

Gotowe sakiewki z mięsną mieszanką podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Możesz serwować je zarówno solo, jak i z ulubionym sosem. Smacznego!

Obraz

Więcej pomysłów na ciekawe przekąski na ciepło czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji kulinarnych, które zostaną z Tobą na dłużej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także