Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką. Jak zrobić szarlotkę na ciepło?

genialna tarta z jabłkami na ciepło z chrupiącą kruszonką

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i chrupiącą kruszonką to sprawdzony przepis na pyszny deser. Jak zrobić prostą tartę i zachwycić swoich gości? Przepis i przygotowanie krok po kroku.

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – jak zrobić?

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – czyli tarta w słodkim wydaniu – to spełnienie marzeń każdego miłośnika ciast. Jej przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy. Wywodząca się z Francji tarta to nic innego jak rodzaj wypieku na bazie ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego.

Zwykle tartę przygotowuje się w specjalnej formie, która ma okrągły kształt i niskie brzegi – przypominające falbankę. Dzięki takiej budowie formy, tarta po upieczeniu nie tylko świetnie się prezentuje, ale też łatwo podzielić ją na mniejsze kawałki i wykroić z całości. Jak zrobić kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką?

Tarta z jabłkami na ciepło

Dziś postanowiliśmy przygotować genialną tartę w słodkim wydaniu. I postawiliśmy tu na klasykę – karmelizowane jabłka i chrupiącą kruszonkę. Jeśli masz ochotę, to takie ciasto możesz podać również z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.
Do przygotowania tarty z jabłkami najlepiej używaj kwaśnych odmian np. glostera. Są one później nieco karmelizowane na patelni i zyskują dodatkową słodkość.

Przepis na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką poniżej. Składniki i wykonanie także.

Zobacz także: Różowe pączki z kokosowym nadzieniem i malinową polewą


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×