PrzepisKrucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką. Jak zrobić szarlotkę na ciepło?

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką. Jak zrobić szarlotkę na ciepło?

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką. Jak zrobić szarlotkę na ciepło?
Pyszności
26.02.2022 16:30, aktualizacja: 13.10.2023 11:57

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i chrupiącą kruszonką to sprawdzony przepis na pyszny deser. Jak zrobić prostą tartę i zachwycić swoich gości? Przepis i przygotowanie krok po kroku.

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – jak zrobić?

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – czyli tarta w słodkim wydaniu – to spełnienie marzeń każdego miłośnika ciast. Jej przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy. Wywodząca się z Francji tarta to nic innego jak rodzaj wypieku na bazie ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego.

Zwykle tartę przygotowuje się w specjalnej formie, która ma okrągły kształt i niskie brzegi - przypominające falbankę. Dzięki takiej budowie formy, tarta po upieczeniu nie tylko świetnie się prezentuje, ale też łatwo podzielić ją na mniejsze kawałki i wykroić z całości. Jak zrobić kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką?

Tarta z jabłkami na ciepło

Dziś postanowiliśmy przygotować genialną tartę w słodkim wydaniu. I postawiliśmy tu na klasykę - karmelizowane jabłka i chrupiącą kruszonkę. Jeśli masz ochotę, to takie ciasto możesz podać również z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.

Do przygotowania tarty z jabłkami najlepiej używaj kwaśnych odmian np. glostera. Są one później nieco karmelizowane na patelni i zyskują dodatkową słodkość.

Przepis na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką poniżej. Składniki i wykonanie także.

Składniki

Ciasto na tartę

  1. 1 jajko
  2. 120 g drobnego cukru
  3. 120 g roztopionego masła
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 300 g mąki tortowej

Jabłkowe nadzienie

  1. 4-5 jabłek
  2. 120 g drobnego cukru
  3. 45 g masła
  4. 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie mieszanki z jabłkami – przepis na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Pracę nad dzisiejszym przepisem na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką rozpoczynamy od przygotowania jabłek.

W tym celu podziel jabłka w drobną kostkę. Nie musisz ich obierać- skórka pięknie zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury i cukru. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych- pomocna może być przy tym drylownica.

Obraz

Następnie rozpuść na rozgrzanej patelni drobny cukier. Jako kolejny składnik dodaj na patelnię masło. Po połączeniu składników dodaj wcześniej przygotowane jabłka. Nie zapomnij również o cynamonie, który świetnie komponuje się z jabłkami. Tak przygotowaną mieszankę duś na małym ogniu ok. 10-15 minut aż jabłka staną się miękkie.

Obraz

Ciasto na kruchą tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Czas przygotować chrupiący spód do naszej tarty.

Na początek przy pomocy kuchennej rózgi połącz jajko i drobny cukier. Kiedy składniki się połączą, dodaj do naczynia roztopione i ostudzone masło. Składniki najlepiej łączyć małymi partiami. Do miski nie zapomnij dodać również proszku do pieczenia oraz mąki. Z połączonych składników uformuj ciasto i zawiń w kulkę.

Obraz

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – czas pieczenia i temperatura

Wszystkie składniki mamy już gotowe. Teraz wystarczy tylko połączyć składniki.

Z przygotowanego kawałka odłóż ok. 1/4- stanie się później chrupiącą kruszonką. Pozostałą część wyłóż do formy do pieczenia wysmarowanej odrobiną tłuszczu. Ciasto możesz odrobinę rozwałkować i dociskając dłońmi- dopasować do formy. Na ciasto wyłóż karmelizowane jabłka. Zachowany wcześniej kawałek ciasta pokrusz w dłoniach lub zetrzyj na tarce i rozsyp na powierzchni jabłek.

Obraz

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką – czas pieczenia i temperatura. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania tarty z jabłkami wykorzystaj program "góra-dół".

Gotową szarlotkę podawaj od razu na ciepło. Oczywiście możesz udekorować ją dodatkowo gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Obraz

Więcej pomysłów na słodkie wypieki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Z pewnością znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które zostaną z Tobą na dłużej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także