Udka z kurczaka z kiełbasą zapiekane na ziemniaczanym makaronie
Dziś na obiad mamy dla Ciebie genialne udka z kurczaka w ciekawym wydaniu. Jak je przygotować i jakie składniki dodać? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
Udka z kurczaka - sprawdzony przepis na każdą okazję
Jeśli brakuje Ci pomysłów na podanie udek z kurczaka w ciekawym wydaniu, przychodzimy z pomocą. Dziś połączymy je z białą kiełbasą i świeżą szałwią. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Pyszny mięsny miks upiekliśmy razem z ziemniaczanym makaronem. I w ten oto sposób powstał idealny pomysł na genialny obiad dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!
Warzywny makaron przygotowaliśmy w mgnieniu oka dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Składniki
- 6 udek z kurczaka bez kości
- 6 białych kiełbas
- 6 gałązek świeżej szałwii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ziemniaki
- 6 ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 5-6 ząbków czosnku
Jak przygotować udka z kurczaka?
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania udek z kurczaka.
Na desce do krojenia ułóż udka z kurczaka bez kości, po czym dopraw je przy pomocy soli i pieprzu.
Następnie umieść na desce kawałek sznurka wędliniarskiego. Na środku ułóż świeżą gałązkę szałwii, po czym przykryj ją doprawionym udkiem z kurczaka bez kości. Na koniec dodaj białą kiełbasę i złóż wszystkie składniki w jedną konstrukcję.
Tak przygotowane mięsne elementy podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
Makaron ziemniaczany
W międzyczasie przygotuj ziemniaczany makaron.
Obierz i umyj ziemniaki. Następnie potnij je w cienki makaron przy pomocy Zoodlera. Dzięki temu urządzeniu otrzymasz idealne efekty w mgnieniu oka.
Tak przygotowane ziemniaki przesyp do formy na tartę, po czym połącz je z oliwą z oliwek oraz solą. Na wierzchu ułóż wcześniej podsmażone udka z kiełbasą. Do formy nie zapomnij dodać również obranych ząbków czosnku w całości.
Pieczenie i podanie
Jesteśmy już prawie na mecie.
Formę wypełnioną po brzegi ziemniaczanym makaronem i udkami z kiełbasą wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
Gotowe danie serwuj od razu po upieczeniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe posiłki czeka w naszej szerokiej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele kulinarnych perełek!