Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i serem. Przepis krok po kroku. Jak zrobić sos?

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny, a także świetna alternatywa dla naleśników na słodko. W ich wnętrzu znajdziesz mięso mielone, pomidory i ser, dzięki czemu stają się pełnoprawnym, wytrawnym daniem.

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym krok po kroku. Oto prosty przepis

Kiedy myślimy o naleśnikach, to nasze pierwsze skojarzenia są proste: twaróg lub dżem. Nie zawsze mamy jednak ochotę na obiad na słodko lub mało wytrawną kolację. I w ten sposób w kuchni Pyszności powstały zapiekane naleśniki z mięsem mielonym.
Gęsty, gorący farsz z jajkiem rozbudzi Twoje kubki smakowe i napełni nawet najgłośniej burczące brzuchy. Dobrym pomysłem jest usmażenie większej ilości naleśników. Część możesz zjeść właśnie na słodko, na przykład na śniadanie lub deser, a część nadziać pomidorowym farszem. Naleśniki z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad!

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to mały romans kuchni francuskiej z włoską. Francuskiej, bo właśnie z ojczyzny Napoleona podobno pochodzą naleśniki. Ale tylko podobno, bo Włosi z kolei twierdzą, że naleśniki trafiły do Francji wraz z włoską księżną.

Jak jest naprawdę? Tego z pewnością nie da się stwierdzić. Współcześnie jednak naleśniki kojarzą się z Francją.
W tym prostym przepisie na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym, w ramach kompromisu, przygotowaliśmy naleśniki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Ot, taki włoski twist.

Najlepiej do tego przepisu wybrać wołowinę, ale możesz użyć też niezbyt tłustego mięsa wieprzowego. Sos dopraw do smaku bazylią, oregano lub ziołami prowansalskimi.

Poniżej tłumaczymy krok po kroku, jak zrobić zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i jak przygotować sos.

naleśniki z mięsem

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×