3 sposoby na przepyszne, owocowe sorbety, których koniecznie powinieneś spróbować

Sorbet to orzeźwiający, mrożony deser, pochodzący z Azji. Jego głównym składnikiem są mrożone owoce oraz słodzona woda. Niektórzy nawet dodają do niego wino lub likier!

Gotowy sorbet można kupić w sklepie lub lodziarni. Dzisiaj natomiast pokażę ci, jak przyrządzić go samodzielnie w domu. Jest na pewno zdrowszy niż ten sklepowy, ponieważ nie zawiera chemii.

A więc do dzieła! Przepis poniżej.

 

sorbet-1

#1 Sorbet malinowy

sorbet-2

  • 230 ml wody
  • 230 g cukru
  • 805 g malin
  • 115 ml soku z cytryny

1. Do garnka wlej wodę, cukier, 460 g malin i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.

sorbet-3

2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.

sorbet-4 sorbet-5

3. Do blendera wlej zawartość miski, 345 g malin i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.

sorbet-6

4. Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.

sorbet-7

#2 Sorbet o smaku mango i ananasa

sorbet-8

  • 230 ml wody
  • 230 g cukru
  • 690 g mango pokrojonego w kostkę
  • 345 g ananasa pokrojonego w kostkę
  • 115 ml soku z cytryny

1. Do garnka wlej wodę, cukier, 345 g mango i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.

sorbet-9

2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.

sorbet-10

sorbet-11

3. Do blendera wlej zawartość miski, 345 g mango, ananasa i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.

sorbet-12

4. Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.

sorbet-13

#3 Sorbet o smaku truskawek i kiwi

sorbet-14

  • 230 ml wody
  • 230 g cukru
  • 575 g pokrojonych truskawek
  • 115 g pokrojonego kiwi
  • 115 ml soku z cytryny

1. Do garnka wlej wodę, cukier, 460 g truskawek i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, duś przez 30 minut.

sorbet-15

2. Uzyskany syrop przelej przez durszlak, dobrze wszystko dociśnij i zachowaj zawartość miski pod durszlakiem. Ostudź do temperatury pokojowej.

sorbet-16

3. Do blendera wlej zawartość miski, 115 g truskawek, kiwi i sok z cytryny. Dobrze wszystko zmiksuj.

sorbet-17

Zawartość blendera przelej do pojemnika do zamrażania. Mroź przez 12 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki poczekaj 5-10 minut, aż podasz sorbet.

sorbet-18

Który sposób spodobał ci się najbardziej?


 

 

 

 

 

 

3 sposoby na przepyszne, owocowe sorbety, których koniecznie powinieneś spróbować
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ala Krauzowicz
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
3 sposoby na przepyszne, owocowe sorbety, których koniecznie powinieneś spróbować
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×