4-smakowy sernik na zimno

Jeśli kochasz sernik, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. A wszystko to za sprawą jednego deseru, w którym umieściliśmy 4 różne smaki!
Składniki:
PorcjeSpód
- 1 opakowanie herbatniki
- 2 łyżki cukier
- 10 łyżek masło roztopione
Masa sernikowa
- 2 łyżki żelatyna
- 4 łyżki woda
- 1 kg serek śmietankowy
- 2,5 szkl. śmietanka 30%
- 1 szkl. cukier
Sernik waniliowy
- 1/3 szkl. śmietanka 30%
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Sernik cytrynowy
- 1/3 szkl. krem cytrynowy
Sernik toffi
- 1/3 szkl. sos toffi
Sernik czekoladowy
- 1/3 szkl. Nutella
Krem cytrynowy
- 2 szt. cytryna sok i skórka
- 160 g drobny cukier
- 80 g masło
- 2 szt. jajka
- 2 szt. żółtka
Do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotuj spód z herbatników, cukru i masła. Następnie ustaw rząd herbatników w pionie i poziomie. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. W tym celu połącz w garnku żółtka, jajka i cukier. Następnie dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z palnika, kiedy krem zgęstnieje.
- Do serka śmietankowego (1 kg), dodaj cukier, śmietankę i przygotowaną żelatynę (połącz ją z wodą).
- Podziel masę na 4 miski. Do pierwszej dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy. Do drugiej toffi, do trzeciej krem cytrynowy, a do czwartej nutellę. Umieść masy w przegródkach.
- Masę z toffi udekoruj przy pomocy orzechów włoskich, masę waniliową połącz z malinami, na masie z nutellę ułóż ferrero rocher, a na masie z kremem cytrynowym rozsmaruj po prostu więcej kremu cytrynowego. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
- Smacznego!
Komentarze