Bananowo-ananasowy budyń z chia

Deserów w wersji fit nigdy za wiele. Dziś postanowiliśmy przygotować bananowo-ananasowy budyń z chia. I był to strzał w 10! Zresztą już niebawem sama się o tym przekonasz!
W przygotowaniu genialnego budyniu z chia pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Pieczona owsianka na mleku z chia
Składniki:
PorcjeBiała warstwa
- 2 szt. banany
- 1/3 szkl. nasiona chia
- 2 łyżki ciemne kakao
- 2 łyżki syrop daktylowy
- 1 szkl. mleko migdałowe
Czekoladowa warstwa
- 1/2 szt. ananas
- 1/3 szkl. nasiona chia
- 1 szkl. mleczko kokosowe
- 3 łyżki miód
Pozostałe składniki
- daktyle do dekoracji
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W blenderze kielichowym połącz: banany, nasiona chia, ciemne kakao, syropl daktylowy i mleko migdałowe.
- Przelej mieszankę do miski i wstaw do lodówki na 30 minut, aby nasionka chia mogły napęcznieć.
- Czas na drugą warstwę z ananasem w roli głównej. W tym celu połącz: ananasa, nasiona chia, mleczko kokosowe i miód.
- Podobnie jak w przypadku pierwszej mieszanki, przelej do miski i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Przełóż obie mieszanki do pucharka, tworząc dwie warstwy.
- Udekoruj daktylami i świeżą miętą. Smacznego!
Komentarze