Ciasto szpinakowo-truskawkowe

Ciasto szpinakowo-truskawkowe to genialna kombinacja smaków, której nie sposób odmówić. Co więcej, deser pięknie się prezentuje. Po prostu nie można oderwać od niego wzroku ❤️
W przygotowaniu ciasta szpinakowego i musu truskawkowego pomógł nam blender marki Philips.
Zobacz także: Mus malinowy w formie deseru na zimno
Składniki:
PorcjeBiszkopt szpinakowy
- 1/2 szkl. cukier
- 5 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
- 180 g świeży szpinak
- 120 ml olej
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 250 g mąka tortowa
Warstwa truskawkowa
- 500 g truskawki
- 1 szt. galaretka truskawkowa
- 4 łyżki cukier
- 1,5 łyżki sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksuj ze sobą olej i świeży szpinak.
- W dużej misce ubij białka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier i żółtka.
- Jako kolejny element dodaj mieszankę z blendera. Nie zapomnij również o mące i proszku do pieczenia. Przełóż mieszankę do formy i piecz przez 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj mus truskawkowy. W tym celu połącz na palniku truskawki, sok z cytryny i cukier.
- Podgrzaną mieszankę przygotuj w blenderze. Następnie połącz z galaretką truskawkową i dokładnie wymieszaj.
- Odetnij wierzch z upieczonego i przestudzonego biszkopta i włóż ciasto ponownie do formy do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź mus truskawkowy i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Udekoruj gotowe ciasto truskawkami i gotowe!
Komentarze