Ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia

Ciasto z brzoskwiniami to nasza najnowsza propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Palce lizać!
Wymiary formy: 18×27 cm
Zobacz także: Deser na zimno malinowa chmurka
Składniki:
PorcjeSpód
- 1/3 opakowania herbatniki maślane
- 200 g czekolada gorzka roztopiona
Masa jogurtowa
- 500 ml śmietanka 30%
- 6 łyżek cukier puder
- 380 g jogurt grecki
- 3 szt. galaretka krystaliczna
- 1 puszka brzoskwinie w syropie
- 450 ml wrzątek
- 100 g czekolada gorzka
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej przygotuj gorzką czekoladę. Następnie rozprowadź ją na spodzie formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż herbatniki, po czym odstaw formę na bok.
- Czas na jogurtowy miks. W tym celu, przy pomocy miksera, połącz śmietankę i cukier puder. Jako kolejne składniki dodaj jogurt grecki oraz przestudzone galaretki.
- Podziel mieszankę na 3 miski. Pierwszą część rozlej w formie i wstaw na kilka minut do lodówki.
- Kiedy masa już stężeje, ułóż kawałki brzoskwiń. I dodaj kolejną warstwę masy, po czym ponownie wstaw do lodówki. Powtórz cały proces jeszcze raz.
- Gotowe ciasto udekoruj przy pomocy czekolady i brzoskwiń. Gotowe!
Komentarze