Ciasto z mandarynkami i galaretką

Ciasto z mandarynkami i galaretką to nasza najnowsza miłość. Po prostu nie sposób mu odmówić, o czym zresztą przekonasz się sama już za moment. Po prostu palce lizać!



W przygotowaniu spodu tego pysznego deseru na zimno pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips. Średnica naszej formy ma 20 cm.
Zobacz także: Mini serniczki na zimno z mango
Składniki:
Porcje- 220 g herbatniki maślane
- 90 g masło roztopione
- 6 szt. mandarynki
- 400 g gęsty jogurt naturalny
- 250 ml śmietanka 30%
- 50 g cukier puder
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 150 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka krystaliczna
- 1 puszka mandarynki w syropie
- 1 szt. galaretka brzoskwiniowa
- 350 ml wrzątek
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zblednuj herbatniki wraz z roztopionym masłem. Z uzyskanej mieszanki zrób spód.
- Umieść mandarynki w formie do pieczenia, jak na zdjęciu poniżej. Po czym wstaw blaszkę na chwilę do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj mieszankę ze śmietanki, cukru pudru i jogurtu naturalnego.
- Nie zapomnij dodać również soku z cytryny i galaretki krystalicznej. Mieszankę przelej do formy i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Na wierzchu stwórz różyczkę z mandarynek w syropie. Zalej całość gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. Ostatni raz wstaw formę do lodówki, by galaretka mogła stężeć.
- Smacznego!
Komentarze