Deser na zimno z truskawkami i malinami

Deser na zimno z truskawkami i malinami to idealna kombinacja na wakacyjny przepis dla całej rodziny. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie 😍
Zobacz także: Deser na zimno „arbuz”
Składniki:
PorcjeI warstwa
- 300 g truskawki z podziałem na pół
- 140 g maliny
- 1 szt. galaretka krystaliczna
- 4 łyżki cukier puder
- 1 szkl. woda
II warstwa
- 380 g jogurt grecki
- 4 łyżki cukier puder
- 1 szt. galaretka krystaliczna
- 150 ml wrzątek
Sposób przygotowania:
- W rondelku połącz ze sobą: truskawki, cukier puder i wodę. Gotuj całość przez 15 minut.
- Przy pomocy sitka oddziel wywar truskawkowy od owoców. Następnie dodaj do niego galaretkę krystaliczną.
- Na spodzie formy na babkę ułóż truskawki i maliny. Następnie dodaj tężejącą mieszankę i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie połącz jogurt naturalny i cukier puder.
- Jako kolejne składniki dodaj sok z cytryny, galaretkę krystaliczną (rozpuszczoną w 150 ml wrzątku) oraz truskawki, które wcześniej odcedziłaś przy pomocy sitka.
- Przelej mieszankę do formy i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze