Klasyczna carbonara

Już jutro Dzień Carbonary. Z tej okazji przygotowaliśmy kultową potrawę w klasycznym wydaniu. Kiedy ją robimy w ten sposób, znika z talerzy w mgnieniu oka 👍



Do przygotowania genialnej carbonary wykorzystaliśmy makaron spaghetti marki Barilla.
Zobacz także: Makaron penne z czerwonym pesto i kurczakiem
Składniki:
Porcje- 400 g makaron spaghetti marki Barilla
- 4 szt. żółtka
- 100 g ser pecorino romano
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 200 g podgardle wieprzowe ewentualnie wędzony boczek
- kilka liści świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Potnij podgardle wieprzowe na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj na tarce żółty ser.
- Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 9 minut.
- W międzyczasie podsmaż na patelni wcześniej pokrojone mięso.
- W osobnej misce połącz: żółtka, pieprz i ser. Dokładnie wymieszaj.
- Po czym dodaj do miseczki chochlę wody z ugotowanego makaronu. Ponownie wymieszaj.
- Na patelnię z podsmażonym mięsem dodaj ugotowany makaron.
- Na koniec dodaj jajeczną mieszankę i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
Komentarze