Nie masz pomysłu na obiad? Przejadły Ci się najbardziej oklepane propozycje? Postaw na klopsiki wieprzowe zapieczone na kapuście, a z pewnością nie pożałujesz!
Zobacz także: Łosoś pieczony pod morelową glazurą
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 800 g kapusta kiszona
- 1 łyżka kminek cały
- 2 łyżki koperek suszony
- 5-6 szt. ziele angielskie;
- 1 łyżka majeranek
- 3 łyżki przecier pomidorowy
- kilka szt. liście laurowe
- 1/2 szt. cebula
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- woda do gotowania
Klopsiki
- 400 g mięso wieprzowe
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka cebula suszona
- 1 łyżka czosnek suszony
- 1 szt. jajko
- 1 szt. bułka grahamka namoczona w mleku
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść kapustę kiszoną. Następnie dodaj: cebulę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj mieszankę na klopsiki. W misce połącz: mięso wieprzowe, suszoną cebulę i czosnek, sól, pieprz, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę grahamkę.
- Czas przygotować zasmażkę, łącząc ze sobą na patelni masło i mąkę.
- Do ugotowanej kapusty dodaj: koperek suszony, majeranek, pieprz, sól, przecier pomidorowy oraz zasmażkę. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż klopsiki z mięsa wieprzowego i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza)
- Smacznego!
Klopsiki na kapuścieKlopsiki i kiszona kapusta doskonale czują się w swoim towarzystwie 😋PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/255918
Posted by Pyszności on Sunday, June 30, 2019