Kolorowe kopytka

Jeśli masz dość tradycyjnych kopytek, koniecznie wypróbuj naszej receptury. Będziesz pod ogromnym wrażeniem ?
Składniki:
Porcje szt.Kopytka Żółte
- 400 g ziemniaki typ C
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 1/3 szkl. mąka ziemniaczana
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka kurkuma
- 1/2 łyżeczki sól
Kopytka Czerwone
- 400 g małe ziemniaki typ C
- 1-2 szt. burak czerwony
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 1/3 szkl. mąka ziemniaczana
- 1 szt. jajko
- 1/2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
- W pierwszym rondelku połącz ziemniaki, buraki czerwone oraz sól.
- Natomiast w drugim garnku połącz z ziemniakami kurkumę i sól. Gotuj przez 25-30 minut.
- Obie mieszanki przeciśnij przez praskę.
- Następnie dodaj do każdego garnka po jajku oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
- Z dwóch mieszanek uformuj plecionkę jak na zdjęciu poniżej. Po czym potnij na mniejsze kawałki. Gotuj w gorącej wodzie.
- Smacznego!
Komentarze