Makaron spaghetti z przegrzebkami

Makaron spaghetti z przegrzebkami i sosem basilico to gotowa receptura na udany obiad dla całej rodziny. Kiedy go przygotowujemy, znika z talerzy w mgnieniu oka!
Do przygotowania pysznego obiadu wykorzystaliśmy makaron spaghetti i sos basilico marki Barilla.
Zobacz także: Makaron penne z czerwonym pesto i kurczakiem
Składniki:
PorcjePanierka
- 1/2 szkl. bułka tarta
- 1/2 szkl. ser parmezan tarty
- 2 łyżki masło roztopione
- 1 łyżka skórka z cytryny
Pozostałe składniki
- 12 szt. przegrzebki
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
- 400 g sos basilico Barilla
- 500 g spaghetti Barilla
- 4 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki do przegrzebków. W tym celu połącz w misce: bułkę tartą, parmezan, skórkę z cytryny oraz stopione masło. Dokładnie wymieszaj.
- Teraz ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie ułóż przegrzebki w formie do pieczenia, po czym dopraw je do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec ułóż panierkę na każdym elemencie, po czym wstaw do piekarnika na 5 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Czas zająć się sosem. Na rozgrzanej patelni z oliwą umieść sos basilico.
- Po kilku minutach dodaj na patelnię makaron, po czym dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Gotowy makaron podawaj z przegrzebkami z panierką. Całość udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
Komentarze