Pulpety z indyka na zoodlowanych batatach

Pulpety z indyka na zoodlowanych batatach to nasza najnowsza miłość. To nowa wersja spaghetti, która smakuje obłędnie!



Makaron z batatów przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także: Filety z kurczaka z zoodlowanymi batatami
Składniki:
PorcjePulpety
- 400 g mielone mięso z indyka
- 1/3 szkl. ser parmezan tarty
- 1 szt. jajko
- 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek
Sos
- 500 g passata pomidorowa
- 1 łyżka suszona cebula
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka sól
Pozostałe składniki
- 2 szt. bataty
- 200 g ser mozzarella tarty


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów. W tym celu połącz: mięso mielone, parmezan, bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Z powstałej mieszanki zrób pulpety.
- Następnie podsmaż je na patelni, po czym połącz z sosem pomidorowym. Nie zapomnij także o przyprawach: suszonej cebuli, czosnku, soli i ziołach prowansalskich.
- Przy pomocy zoodlera przygotuj makaron z batatów.
- Zoodlowane bataty przełóż do formy do pieczenia, po czym polej je oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy soli. Na wierzchu rozprowadź mieszankę z patelni.
- Pulpety posyp mozzarellą, po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!
Komentarze