Pyszna tortilla zapiekana w sosie enchilada

Jeśli lubisz wyraziste smaki, ten przepis powstał specjalnie z myślą o Tobie. Przepyszna tortilla z kurczakiem, czerwoną fasolą i serem w genialnym sosie enchilada z pewnością skradnie Twoje serce. Nie możesz tego przegapić!
Składniki:
Porcje- 3 szt. placki do tortilli
- 1/2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka mąka
- 1/2 szkl. przecier pomidorowy
- 2 łyżeczki chilli
- 500 ml bulion rosołowy
- 1/2 łyżczeki oregano
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki kmin rzymski
- 2 szt. pierś z kurczaka
- 1/2 szt. papryczka chilli
- 90 g czerwona fasola
- 130 g ser żółty
- 1/4 szkl. kolendra posiekana
Sposób przygotowania:
- Do rozgrzanego rondelka wrzuć cebulę i czosnek. Następnie dodaj mąkę i przecier pomidorowy.
- Do gotującego się sosu dodaj chilli, bulion i przyprawy: oregano, pieprz oraz kmin.
- W misce połącz ze sobą przygotowanego kurczaka, papryczkę chilli, czerwoną fasolę, ser, kolendrę oraz sos enchilada.
- Ułóż farsz na środku tortilli i zwiń ją w rulon. Następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym, bezpośrednio na sosie enchilada.
- Przed pieczeniem rozprowadź resztę sosu na tortillach i posyp je serem. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Smacznego!
Komentarze