Schab z kieszonkami prosto z piekarnika

Schab z kieszonkami prosto z piekarnika i nie trzeba nic więcej, aby zachwycić swoich gości ciekawym daniem. Kluczem do sukcesu w tym przypadku są ziemniaki i sos grzybowy.



Ziemniaki w tym przepisie przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także: Roladki z kurczaka i chrustem ziemniaczanym
Składniki:
PorcjeSchab
Sos
- 2 łyżki masło
- 1/2 szt. cebula
- 250 g pieczarki
- 200 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz na palniku cebulę, pieczarki, śmietankę...
- ...sól, pieprz i zioła prowansalskie.
- Przy pomocy Zoodlera nadaj ziemniakom ciekawych kształtów. Następnie dopraw je: solą, pieprzem i oregano. Nie zapomnij dodać również oliwy z oliwek, po czym dokładnie wymieszaj.
- Ponacinaj schab przez całą długość, aby powstało kilka kieszonek.
- W każdej kieszonce umieć ziemniaki. Całość zalej sosem grzybowym i przykryj folią aluminiową. Tak przygotowane danie piecz w piekarniku przez 90 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!
Komentarze