Sernik ombre z borówkami na zimno

Sernik ombre z borówkami na zimno to nasza kolejna propozycja, której nie możesz przegapić. Dzięki niej w Twojej kuchni zrobi się nie tylko smacznie, ale i kolorowo. A podczas zimowej aury, kolorów nigdy za wiele ❤️?



Zobacz także: Beza pavlova z akcentem cappuccino
Składniki:
PorcjeSpód z herbatników
- 1 opakowanie herbatniki maślane
- 70 g masło roztopione
Masa serowa
- 400 g borówki
- 1/3 szkl. woda
- 400 g ser z wiaderka do serników
- 200 g serek mascarpone
- 300 ml śmietanka 30%
- 2 szt. galaretka krystaliczna
- 400 ml wrzątek
- 4 łyżki cukier puder
Do dekoracji


Sposób przygotowania:
- Skrusz herbatniki maślane w blenderze. Następnie dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie zalej wrzątkiem galaretki i odstaw na bok.
- Czas na mieszankę serową. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Po chwili zacznij dodawać stopniowo ser do serników i mascarpone. Odstaw blender i przy pomocy mieszadełka dodaj ostudzone galaretki. Podziel mieszankę na 3 miski.
- Czas na mus borówkowy. W tym celu podgrzej w garnku borówki i wodę.
- Ostudzoną mieszankę dodaj do trzech misek. Do pierwszej 1 łyżkę, do drugiej 2 łyżki, a do 3 trzy łyżki.
- Najciemniejszą mieszankę rozprowadź na dnie formy. Wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie dodaj jaśniejszą mieszankę i ponownie wstaw do lodówki.
- Na wierzchu rozprowadź ostatnią, najjaśniejszą mieszankę. Rozsyp na wierzchu borówki i wstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
- I gotowe!
Komentarze