Smażony kalafior w panierce, podawany z pysznym sosem. Takie danie pokocha każdy wegetarianin!

Jesteś wegetarianinem i szukasz ciekawych pomysłów na bezmięsne dania? Właśnie je znalazłeś! Już za chwilę zobaczysz, jak przyrządzić wyśmienitego smażonego kalafiora w chrupiącej panierce, podawanego z pysznym sosem.
Myślę, że to danie zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale także osobom, które na co dzień spożywają mięso. Gwarantuję, że wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej…
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 główka kalafior
- 230 g mąka
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- sól
- 1/2 łyżeczki słodka papryka w proszku
- 3 szt. jajka rozbite i rozmieszane
- olej roślinny
- 60 ml miód
- 1 łyżeczka ostry sos
Sposób przygotowania:
- Przekrój kalafiora na cienkie płaty, ok. 2 - 2,5 cm grubości każdy.
- Przełóż pokrojonego kalafiora na patelnię. Zalej go taką ilością wody, aby był w połowie nią zakryty. Kiedy woda się zagotuje, przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut. Po 5 minutach zdejmij z ognia, osusz kalafiora i poczekaj, aż ostygnie.
- Do jednej miski włóż 3 rozbite i rozmieszane jajka. Do drugiej miski włóż mąkę, czosnek granulowany i paprykę granulowaną. Wymieszaj. Przypraw kawałki kalafiora solą i pieprzem. (ilość - według uznania) Każdy kawałek kalafiora włóż najpierw do miski z mąką, następnie do miski z jajkiem i na końcu znowu do miski z mąką.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie włóż na nią kawałki kalafiora. Każdą stronę smaż przez 2 minuty, a następnie zdejmij z ognia i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Przełóż kawałki kalafiora na talerz.
- Do miseczki włóż miód i sos ostry. Dokładnie wymieszaj, a na koniec polej usmażonego kalafiora przygotowanym sosem.
- Smacznego!
Komentarze