Snickersowa tarta

Uwielbiamy snickersy, dlatego też postanowiliśmy wykorzystać je w kuchni, aby stworzyć idealny deser. I wiecie co? Udało się!!!
Tego przepisu nie możecie przegapić ? Gwarantujemy, że zakochacie się w nim od pierwszego wejrzenia ?
Składniki:
PorcjeKarmelowo-orzechowa warstwa
- 200 g biały cukier
- 90 g masło
- 120 ml śmietanka 30%
- 1 szczypta sól
- 110 g orzechy ziemne
Spód orzechowy
- 110 g orzechy ziemne
- 125 g mąka
- 25 g cukier brązowy
- 1 szczypta sól
- 115 g masło
- 45 ml woda zimna
Polewa czekoladowo-orzechowa
- 200 g czekolada
- 30 g masło orzechowe
- 3 szt. baton snickers
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania karmelu. W tym celu w rozgrzanym rondelku połącz ze sobą cukier, masło i śmietankę. Zdejmij z palnika i dodaj szczyptę soli. Odstaw na bok.
- Czas na spód. W blenderze zmiksuj orzechy ziemne. Po czym dodaj do urządzenia mąkę, cukier brązowy i sól.
- Do zmiksowanej mieszanki dodaj następnie masło. Przełóż do miski i dodaj 3 łyżki zimnej wody.
- Zagnieć ciasto i umieść je w formie do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika zrób małe otwory przy pomocy widelca. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Na upieczonym i ostudzonym spodzie rozprowadź karmel z dodanymi wcześniej orzechami. Kolejną warstwę stwórz z czekolady i masła orzechowego (polewę przygotuj w kąpiel wodnej).
- Na wierzchu ułóż podzielone na mniejsze kawałki batony i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Smacznego!
Komentarze