Stożki chlebowe z nadzieniem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych stożków chlebowych z nadzieniem. Wyglądają świetnie, ale smakują jeszcze lepiej!
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do mieszaniny z mąką. Następnie dodaj 2 jajka, mleko i wszystko razem wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugniataj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Przykryj naczynie ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
- Każdą kartkę A4 zwiń w stożek, a wokół niej owiń sreberko tak, aby papier nie był widoczny.
- Posyp stół mąką i przełóż na niego ciasto. Uformuj z niego długie rolki o długości ok. 80 cm. Każdą rolkę zawiń wokół stożka z papieru i folii aluminiowej.
- Przełóż stożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nasmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp nasionami lnu i sezamu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 16 minut.
- Po 16 minutach wyjmij stożki z piekarnika i pozbądź się folii aluminiowej i papieru. Do ich środka nałóż nadzienie. My użyliśmy sałatki z tuńczyka.
- I gotowe.
Komentarze