Tofurnik

Tofurnik będzie hitem tegorocznej Wielkanocy. Skąd to wiemy? Kiedy go serwujemy swoim bliskim, znika z talerzy w błyskawicznym tempie. I wciąż słyszymy prośby o dokładkę 😉



Masę do naszego sernika przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu
Składniki:
PorcjeSpód
- 150 g ciastka owsiane
- 1/4 szkl. olej kokosowy
Masa tofu
- 350 g tofu
- 1/2 szkl. kasza jaglana nieugotowana
- 3/4 szkl. orzechy włoskie
- 1/2 szkl. erytrytol
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
- 400 g mleko kokosowe
Polewa
- 1/2 szkl. masło orzechowe
- 200 ml mleko kokosowe
Dodatki
- 1/2 szkl. migdały krojone
- świeża mięta do dekoracji


Sposób przygotowania:
- Pracę nad deserem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz pokruszone ciastka owsiane z olejem kokosowym. Następnie przełóż do formy do pieczenia.
- Teraz przygotuj masę z tofu. Aby to zrobić, połącz w blenderze: tofu, kaszę jaglaną, orzechy włoskie, erytrytol, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe.
- Powstałą mieszankę przenieś do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 60 minut.
- W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc w garnku na palniku masło orzechowe i mleko kokosowe.
- Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście. Wierzch udekoruj migdałami i świeżą miętą.
- Smacznego!
Komentarze