Tortilla po turecku

Tym razem przychodzimy z domowej roboty tortillami, którym nie sposób odmówić. Po prostu nie ma takiej opcji!



Składniki:
PorcjeCiasto
- 500 g mąka pszenna typ 00
- 20 g drożdże świeże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1 szkl. ciepła woda
Mięso
- 500 g mięso wołowe mielone
- 1 szt. cebula
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1 szt. pomidor
- 2 łyżeczki przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka pasta ajvar
- 1 łyżeczka kminek mielony
- 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 1 szt. cebula czerwona
- 1-2 szt. pomidor
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- Frytki frytki jako dodatek


Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto drożdżowe z następujących składników: mąka, świeże drożdże, cukier, sól oraz ciepła woda. Następnie podziel na 8 kawałków i rozwałkuj.
- W międzyczasie połącz mięso wołowe, cebulę, posiekane pomidory, natkę pietruszki oraz czosnek.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy, pastę ajvar, kminek mielony, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść powstały farsz na kawałkach ciasta i piecz w piekarniku przez 5 minut (temp. 230 stopni Celsjusza).
- Czas na przygotowanie dodatku z pomidorów, cebuli, natki pietruszki, oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu.
- Na każdej tortilli umieść mieszankę z pomidorami oraz frytki. Zwiń w rulon i to wszystko!
- Smacznego!
Komentarze