Pyszne pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką

Ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Mają wiele witamin i cennych składników odżywczych oraz są niskokaloryczne. Można przyrządzać je na wiele sposobów.

Dzisiaj chciałabym pokazać ci bardzo ciekawy przepis – pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu i jestem pewna, że ucieszą twoje kubki smakowe.

Pyszne pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszne pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki, a następnie każdego z nich pokrój na kliny i rozsyp je na blaszce do pieczenia.
    Umyj ziemniaki, a następnie każdego z nich pokrój na kliny i rozsyp je na blaszce do pieczenia.
  2. Polej kawałki ziemniaków oliwą z oliwek oraz posyp czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dokładnie rozmieszaj, aby przyprawy dobrze pokryły ziemniaki.
    Polej kawałki ziemniaków oliwą z oliwek oraz posyp czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dokładnie rozmieszaj, aby przyprawy dobrze pokryły ziemniaki.
  3. Ułóż kliny ziemniaków jeden przy drugim, a następnie posyp ich wierzch startym parmezanem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 25 minut. W połowie pieczenia, każdy kawałek ziemniaka przewróć na drugą stronę. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je dodatkowym parmezanem.
    Ułóż kliny ziemniaków jeden przy drugim, a następnie posyp ich wierzch startym parmezanem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 25 minut. W połowie pieczenia, każdy kawałek ziemniaka przewróć na drugą stronę. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je dodatkowym parmezanem.
  4. Po 25 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przesyp je na talerz. Posyp je z wierzchu posiekaną pietruszką i podawaj z sosem cezar.
    Po 25 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przesyp je na talerz. Posyp je z wierzchu posiekaną pietruszką i podawaj z sosem cezar.
  5. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×