Pyszne pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką

Ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Mają wiele witamin i cennych składników odżywczych oraz są niskokaloryczne. Można przyrządzać je na wiele sposobów.
Dzisiaj chciałabym pokazać ci bardzo ciekawy przepis – pieczone ziemniaczki z parmezanem i pietruszką. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu i jestem pewna, że ucieszą twoje kubki smakowe.
Składniki:
Porcje- 3 szt. ziemniaki duze
- 60 ml oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- 115 g parmezan starty
- pietruszka posiekana
- sos cezar
Sposób przygotowania:
- Umyj ziemniaki, a następnie każdego z nich pokrój na kliny i rozsyp je na blaszce do pieczenia.
- Polej kawałki ziemniaków oliwą z oliwek oraz posyp czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dokładnie rozmieszaj, aby przyprawy dobrze pokryły ziemniaki.
- Ułóż kliny ziemniaków jeden przy drugim, a następnie posyp ich wierzch startym parmezanem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 25 minut. W połowie pieczenia, każdy kawałek ziemniaka przewróć na drugą stronę. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je dodatkowym parmezanem.
- Po 25 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przesyp je na talerz. Posyp je z wierzchu posiekaną pietruszką i podawaj z sosem cezar.
- Smacznego!
Komentarze