Kategorie Przekąski

Pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Bardzo często jemy je jako dodatek do obiadu. Można także przyrządzać z nich różne pyszne przekąski.

W tym artykule pokażę ci, jak wykonać pyszne pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem. Świetnie sprawdzą się jako przystawka bądź przekąska na spotkaniu z rodziną czy też znajomymi.

A więc do dzieła! Przepis znajdziesz poniżej.

Pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki, a następnie każdego z nich pokrój na mniejsze kawałki.
    Umyj ziemniaki, a następnie każdego z nich pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć kawałki ziemniaków do wody z solą i mocz je przez 15 minut.
    Wrzuć kawałki ziemniaków do wody z solą i mocz je przez 15 minut.
  3. Po 15 minutach wyjmij ziemniaki z wody i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu przyprawą cajun. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut.
    Po 15 minutach wyjmij ziemniaki z wody i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu przyprawą cajun. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut.
  4. Po 20 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika. Na każdym kawałku umieść po jednym kawałku żółtego sera, a następnie każdy z nich zawiń w 2 plastry bekonu.
    Po 20 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika. Na każdym kawałku umieść po jednym kawałku żółtego sera, a następnie każdy z nich zawiń w 2 plastry bekonu.
  5. Ułóż zawinięte kawałki ziemniaków w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut.
    Ułóż zawinięte kawałki ziemniaków w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut.
  6. Po 10 minutach wyjmij gotową przekąskę z piekarnika. Zanim jej spróbujesz, poczekaj chwilkę, aż trochę ostygnie.
    Po 10 minutach wyjmij gotową przekąskę z piekarnika. Zanim jej spróbujesz, poczekaj chwilkę, aż trochę ostygnie.
  7. Smacznego!
Pieczone kawałki ziemniaków z bekonem i serem