Dzięki tym prostym trikom w mgnieniu oka sprawdzisz świeżość produktów spożywczych

Na pewno w każdej kuchni można znaleźć masę produktów, które używamy na co dzień. I każdy z nich z czasem traci swoją świeżość.

Dlatego tak bardzo ważne jest, aby mieć wszystko pod kontrolą i podczas gotowania używać tylko świeżych artykułów spożywczych. W poniższym zestawieniu znajdziesz kilka sposobów, które pomogą Ci ocenić przydatność najczęściej stosowanych produktów.


#1 Drożdże
.
Aby ocenić świeżość drożdży, potrzebujesz jedynie szklanki wypełnionej wrzątkiem. Wrzuć do środka kawałek drożdży i poczekaj na to, co będzie się działo dalej. Jeśli drożdże wypłyną ku górze, to znak, że nadają się do użytku.


Warto również zwrócić uwagę na kolor (nie powinien odbiegać od standardowej barwy), kruchość (powinny dzielić się na mniejsze kawałki bez większego problemu) i zapach (jest on dość charakterystyczny, dlatego z pewnością od raz wyczujesz, jeśli będzie coś nie tak).
#2 Masło
W przypadku masła to, czy jest ono świeże, pomoże ustalić Ci nos! Wystarczy, że powąchasz kawałek masła, a wszystko stanie się jasne.


Jeśli będzie ono miało nieprzyjemny zapach, masło nie nadaje się do użycia. Mega proste!
#3 Proszek do pieczenia


.
Była mowa już o drożdżach, czas więc na kilka słów o proszku do pieczenia, który również jest bardzo potrzebny w każdej kuchni.
Aby ocenić jego przydatność, wystarczy, że wymieszasz ze sobą 1/4 szklanki wody oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Jeśli zacznie się coś dziać, to znak, że proszek do pieczenia jest świeży.


#4 Jajka
.
Na mojej liście nie mogło zabraknąć jajek, które możemy nie tylko podać jako śniadanie, ale także wykorzystać do przygotowanych posiłków i ciast. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby produkty te były świeże.


I w ustaleniu tego faktu, pomoże Ci zwykła szklanka z wodą. Umieść w niej jajko i jeśli opadnie na dno, jest świeże i można spokojnie je wykorzystać. Jeśli zaś wypłynie ku górze, natychmiast je wyrzuć.
#5 Mięso i wędliny
W ich przypadku warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Po pierwsze, zapach. Jeśli mięso nie nadaje się już do użytku, będzie po prostu miało nieprzyjemny zapach. Po drugie, zmieni kolor na lekko zielonkawy. I po trzecie, zacznie robić się śliskie.
Takie mięso należy od razu wyrzucić.
Komentarze