Pyszny obiad za półdarmo. Liście zrywam na łące i zalewam kefirem
Lekko kwaśny, orzeźwiający i pełen smaku chłodnik ze szczawiu jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Podaj z ziemniakami i jajkiem, a będziesz mieć jednocześnie i pierwsze, i drugie danie.
30.05.2024 17:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W ogrodzie szczaw można wysiewać nawet do jesieni, jednak ten dziko rosnący najlepiej jest zbierać na przełomie maja i czerwca, ponieważ właśnie wtedy liście mają najlepszy smak. Później roślina wypuści pędy kwiatostanowe, a liście staną się łykowate i twarde. A kiedy już nazbierasz kosz pysznych liści, koniecznie wypróbuj ten przepis. Chłodnik ze szczawiu skradnie twoje serce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić ze szczawiu? Postaw na chłodnik
Jeśli chcesz zebrać szczaw własnoręcznie, wybierz miejsce z dala od ruchliwych dróg (ze względu na zanieczyszczenia pochodzące z samochodowych spalin). Najlepszym wyborem będą łąki, pastwiska, a także tereny podmokłe (gdzie lubi bytować szczaw zwyczajny; w Polsce występuje kilkanaście gatunków szczawiu).
Szczaw w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów, chociaż utarło się, że najlepszym jest przyrządzenie zupy szczawiowej. Ja, zamiast typowej szczawiówki, szykuje nieco inną zupę, łatwiejszą do zrobienia i doskonałą na upały. A mowa o chłodniku ze szczawiu z kefirem. W tej wersji odegra rolę zarówno pierwszego, jak i drugiego dania.
Obecność kefiru (maślanki, śmietany) jest istotna nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto pamiętać, że szczaw zawiera kwas szczawiowy, który negatywnie wpływa na poziom wapnia w organizmie, a dodatek produktów bogatych w ten składnik pomoże w pewnym stopniu zneutralizować niepożądany efek. Z tego samego powodu poleca się serwowanie zupy szczawiowej z jajkiem czy kleksem śmietany. Zaleca się, by nie przekraczać porcji 100 g szczawiu dziennie.
Chłodnik ze szczawiu. Przepis
Składniki:
- pęczek szczawiu,
- 2 ząbki czosnku,
- natki pietruszki, koperek,
- skórka otarta z jednej cytryny
- 500 ml kefiru,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: 2 jajka, 6 młodych ziemniaków
Przygotowanie:
- Szczaw i zioła dokładnie umyj i osusz. Cytrynę przelej wrzątkiem. Obierz czosnek.
- Czosnek, szczaw i kefir zblenduj, aż całość nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem oraz skórką z otartej cytryny.
- Następnie do chłodnika dodaj posiekane drobno zioła i ponownie wymieszaj całość, ale tym razem ręcznie - łyżką.
- Tak przygotowany chłodnik serwuj z ugotowanymi młodymi ziemniakami i jajkiem na twardo.