Pyszny obiad za półdarmo. Liście zrywam na łące i zalewam kefirem
Lekko kwaśny, orzeźwiający i pełen smaku chłodnik ze szczawiu jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Podaj z ziemniakami i jajkiem, a będziesz mieć jednocześnie i pierwsze, i drugie danie.
W ogrodzie szczaw można wysiewać nawet do jesieni, jednak ten dziko rosnący najlepiej jest zbierać na przełomie maja i czerwca, ponieważ właśnie wtedy liście mają najlepszy smak. Później roślina wypuści pędy kwiatostanowe, a liście staną się łykowate i twarde. A kiedy już nazbierasz kosz pysznych liści, koniecznie wypróbuj ten przepis. Chłodnik ze szczawiu skradnie twoje serce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis
Co zrobić ze szczawiu? Postaw na chłodnik
Jeśli chcesz zebrać szczaw własnoręcznie, wybierz miejsce z dala od ruchliwych dróg (ze względu na zanieczyszczenia pochodzące z samochodowych spalin). Najlepszym wyborem będą łąki, pastwiska, a także tereny podmokłe (gdzie lubi bytować szczaw zwyczajny; w Polsce występuje kilkanaście gatunków szczawiu).
Szczaw w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów, chociaż utarło się, że najlepszym jest przyrządzenie zupy szczawiowej. Ja, zamiast typowej szczawiówki, szykuje nieco inną zupę, łatwiejszą do zrobienia i doskonałą na upały. A mowa o chłodniku ze szczawiu z kefirem. W tej wersji odegra rolę zarówno pierwszego, jak i drugiego dania.
Obecność kefiru (maślanki, śmietany) jest istotna nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto pamiętać, że szczaw zawiera kwas szczawiowy, który negatywnie wpływa na poziom wapnia w organizmie, a dodatek produktów bogatych w ten składnik pomoże w pewnym stopniu zneutralizować niepożądany efek. Z tego samego powodu poleca się serwowanie zupy szczawiowej z jajkiem czy kleksem śmietany. Zaleca się, by nie przekraczać porcji 100 g szczawiu dziennie.
Chłodnik ze szczawiu. Przepis
Składniki:
- pęczek szczawiu,
- 2 ząbki czosnku,
- natki pietruszki, koperek,
- skórka otarta z jednej cytryny
- 500 ml kefiru,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: 2 jajka, 6 młodych ziemniaków
Przygotowanie:
- Szczaw i zioła dokładnie umyj i osusz. Cytrynę przelej wrzątkiem. Obierz czosnek.
- Czosnek, szczaw i kefir zblenduj, aż całość nabierze gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem oraz skórką z otartej cytryny.
- Następnie do chłodnika dodaj posiekane drobno zioła i ponownie wymieszaj całość, ale tym razem ręcznie - łyżką.
- Tak przygotowany chłodnik serwuj z ugotowanymi młodymi ziemniakami i jajkiem na twardo.