PrzepisNajlepszy przepis na jogurtowe racuchy według Karola Okrasy. Jeden dodatek sporo zmienia!

Najlepszy przepis na jogurtowe racuchy według Karola Okrasy. Jeden dodatek sporo zmienia!

Najlepszy przepis na jogurtowe racuchy według Karola Okrasy. Jeden dodatek sporo zmienia!
Ewa
12.11.2020 13:52

Racuchy z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja mama, ale przepis Karola Okrasy depcze jej po piętach.

Obraz

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  2. Połącz je z roztopionym masłem, mąką, jogurtem i proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszaj dokładnie. Masa powinna być dość gęsta, chociaż jeszcze lejąca
  4. Obrane i pokrojone jabłka wrzuć do masy
  5. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż łyżką masę. Smaż na niezbyt dużym ogniu
  6. Kiedy placki są już prawie gotowe, dosyp żurawinę i podgrzej ją na gorącym oleju.
  7. Gotowe placki podawaj z jogurtem i żurawiną lub posypane cukrem pudrem
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także