Najlepszy przepis na jogurtowe racuchy według Karola Okrasy. Jeden dodatek sporo zmienia!

Racuchy z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja mama, ale przepis Karola Okrasy depcze jej po piętach.


Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 jabłka średniej wielkości
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- olej
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Połącz je z roztopionym masłem, mąką, jogurtem i proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj dokładnie. Masa powinna być dość gęsta, chociaż jeszcze lejąca
- Obrane i pokrojone jabłka wrzuć do masy
- Na patelni rozgrzej olej i wyłóż łyżką masę. Smaż na niezbyt dużym ogniu
- Kiedy placki są już prawie gotowe, dosyp żurawinę i podgrzej ją na gorącym oleju.
- Gotowe placki podawaj z jogurtem i żurawiną lub posypane cukrem pudrem



beauty_manaa
Komentarze