Wirtualna Polska

Najlepszy przepis na jogurtowe racuchy według Karola Okrasy. Jeden dodatek sporo zmienia!

Najlepszy przepis na jogurtowe racuchy według Karola Okrasy. Jeden dodatek sporo zmienia!

Racuchy z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja mama, ale przepis Karola Okrasy depcze jej po piętach.

Wirtualna Polska
racuchy z jabłkami w wersji fit

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  2. Połącz je z roztopionym masłem, mąką, jogurtem i proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszaj dokładnie. Masa powinna być dość gęsta, chociaż jeszcze lejąca
  4. Obrane i pokrojone jabłka wrzuć do masy
  5. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż łyżką masę. Smaż na niezbyt dużym ogniu
  6. Kiedy placki są już prawie gotowe, dosyp żurawinę i podgrzej ją na gorącym oleju.
  7. Gotowe placki podawaj z jogurtem i żurawiną lub posypane cukrem pudrem
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

beauty_manaa


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×