Jabłkowe trójkąty

Dziś w naszej kuchni królują jabłka. Tym razem postanowiliśmy połącz je z ciastem francuskim i przygotować pyszne ciasteczka. Tego nie można przegapić.



Składniki:
Porcje- 2 szt. jabłka
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 szt. ciasto frncuskie
- 1 szt. jajko
- 1/4 szkl. cukier gruboziarnisty
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą jabłka, cukier wanilinowy i cynamon.
- Podziel ciasto na kilka kwadratów. Następnie za pomocą noża wydziel delikatnie dwa trójkąty, tak aby ciasto nie zostało podzielone na mniejsze kawałki. W jednym z kwadratów zrób dodatkowe paski (tak jak na zdjęciu poniżej).
- Nałóż jabłkowy farsz i posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.
- Brzegi ciastek dociśnij przy pomocy widelca. Nałóż na nie roztrzepane jajko.
- Posyp ciastka cukrem, a następnie piecz je w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
- Smacznego!