Przygotowanie tej pizzy to niesamowite widowisko. Ciasto płonie prawdziwym ogniem!

Dziś w kuchni Pyszności przygotowaliśmy coś naprawdę wystrzałowego! Pyszną, a zarazem efektowną pizzę-balon, która płonie. Tego nie można przegapić!



Składniki:
Porcje- 2 szt. spód do pizzy
- 1/3 szkl. sos pomidorowy
- 1 szt. mozarella w zalewie
- 10 szt. czarne oliwki
- 10 ml woda
- 3 szt. rurki
- 20 ml rum stroh
- 80 g rukola
- 4 szt. pomidorki koktajlowe
- 4 plastry szynka szwarcwaldzka
- 2 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Na spodzie do pizzy rozprowadź sos pomidorowy (jak na zdjęciu poniżej). Ułóż kawałki mozzarelli i oliwki.
- Na brzegach pizzy rozprowadź wodę. Następnie ułóż na spodzie do pizzy 3 rurki.
- Przykryj ciasto kolejnym spodem do pizzy i połącz dokładnie brzegi. Za pomocą rurek wprowadź powietrze do środka, tak aby z górnego ciasta powstał balon.
- Usuń rurki i zagnieć ciasto, tak aby powietrze nie miało się jak wydostać na zewnątrz. Piecz pizzę w rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza piekarniku przez 12 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika polej powstałą kopułę rumem, a następnie ją podpal. Kiedy ciasto się przyrumieni, zgaś ogień.
- Przy pomocy nożyczek usuń górą część.
- Wykorzystaj ją jako miskę na rukolę.
- Zaś smak pizzy wzbogać przy pomocy dodatkowych składników: szynki, rukoli oraz pomidorków.
- I to wszystko!