Pączki od babci

Już jutro wszyscy będziemy zajadać się pysznymi pączkami. W końcu mamy Tłusty Czwartek, więc trzeba dotrzymać tradycji i zjeść choć jednego pączka. W przeciwnym wypadku, cały rok będzie nieudany.



A skoro już mowa o pączkach 🙂 Przychodzimy dziś z przepisem na tradycyjne pączki domowej roboty. Tego nie można przegapić!
Składniki:
Porcje- 100 g drożdże ciepłe
- 150 g cukier
- 1 opakowanie cukier wanilinowy
- 500 ml mleko letnie
- 2 szt. jajka całe
- 7 szt. żółtka
- 1 kg mąka przesiana
- 7 łyżek olej
- 20 ml wódka
- 1 opakowanie konfitura z róży
- 1/3 szkl. cukier puder
Sposób przygotowania:
- Ciepłe i rozkruszone drożdże zasyp cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy mieszanka się rozpuści dodaj letnie mleko. Dokładnie wymieszaj.
- Powstały roztwór przelej do miksera, dodaj całe jajka i żółtka.
- Zacznij dodawać stopniowo mąkę.
- Na samym końcu dodaj olej (stopniowo) i wódkę (dzięki temu pączki nie będą wpijać oleju).
- Powstałe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
- Następnie rozwałkuj je i wytnij kółka. Na środku każdego elementu rozprowadź konfiturę i zawiń. Powinnaś otrzymać efekt jak na zdjęciu poniżej.
- Pączki smaż w rozgrzanym oleju. Aby się nie przypaliły, dodawaj co jakiś czas surowe kawałki ziemniaka.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem i to wszystko!